PREDLOŽENE KAZNE Hercegovci priznali krivnju za kaznena djela

Zatvor

Optuženi u predmetu kodnog naziva “Staza”, s dokazima iz dešifriranih SKY i Anom aplikacija, u prisustvu svojih odvjetnika, potpisali su sporazume o priznanju krivnje, te u potpunosti priznali odgovornost za kaznena djela za koja ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Sukladno sporazumima, za optužene su predložene kazne: Vladan Kovačević, rođen 1989. godine u Foči, kazna zatvora u rasponu između 3 godine i 6 mjeseci i 4 godine zatvora, (sud izrekao kaznu od 3 godine i 6 mjeseci), oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 6000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela; Milan Mićanović, zvani ”Limun”, rođen 1984. godine u Trebinju, kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 2000 KM i oduzimanje  predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela i Bojan Ćalasan, rođen 1986. godine u Dubrovniku, nastanjen u Bileći, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, novčana kazna u iznosu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Predložene kazne u skladu su s ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima kaznenog djela, u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba.

Sporazumnim priznanjem krivnje, optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine.

U SKY predmetu kodnog naziva 'Staza', ukupno  12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivnje, uključujući i organizatora grupe. Za optužene  su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora. Na ovaj način, ovo je prvi predmet s dokazima iz SKY i Anom aplikacija u regiji zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizirani kriminal sporazumno priznala krivnju, nakon čega su presude postale pravomoćne, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.