POREZNA UTAJA Dvojni i trojni državljani se udružili u BiH, pa ih stigla optužnica

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: Branka M. (1954.) iz Drvara, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH, R. Srbije, R. Hrvatske i Mađarske, Maria M. (1970.) iz Siska, R. Hrvatska, nastanjenog u Novom Gradu, državljanina BiH i R. Hrvatske, pravne osobe 'Globex Tabak' d.o.o. Banja Luka, Novaka S. (1959.) iz Banja Luke, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Dušana V. (1979.) iz Mannheima, SR Njemačka, nastanjen u Banja Luci, državljanina BiH i R. Hrvatske, i Miroslava R. (1971.) iz Bihaća, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH, uposlenika UNO BiH.

Optuženi se terete da su, u veljači 2020. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, Branko M., vlasnik pravne osobe 'Globex Tabak' d.o.o. Banja Luka, Mario M. odgovorna osoba navedene pravne osobe i Novak S., postali članovi grupe ljudi koja je organizirana radi neposrednog izvršenja krivičnog djela porezne utaje odnosno organizacije fiktivnog izvoza duhana.

Oni su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, kao pripadnici grupe imali određene uloge i zadatke kojim radnjama su omogućili pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 170.658,43 KM, dok su Mario M. i pravna osoba izbjegli plaćanje PDV u iznosu od 29.256,92 KM. 

Optuženi se terete da su počinili (Mario M., Branko M. i Novak S.) krivično djelo 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' iz člana 249. stav  2. u vezi stava 1. i krivično djelo 'Porezne utaje ili prijevare' iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ-a  BiH.

Zatim Dušan V. krivično djelo 'Porezne utaje ili prijevare' iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2., u vezi sa članom 31., te Miroslav R. krivično djelo 'Nesavjestan rad u službi' iz člana 224. stav 2. u vezi stava 1. istog Zakona. Optuženi Mario M. i pravna osoba 'Globex' d.o.o. Banja Luka terete se da su počinili krivično djelo 'Porezne utaje ili prijevare' iz člana 210. stav 1., u vezi sa članom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.