Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage Zuke

Postrojba Zulfikar

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Zulfikara Ališpage (1958.) zvanog "Zuka", rođenog u Novom Pazaru, a nastanjenog u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji se tereti za krivična djela - ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica ga tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u svojstvu zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štožeru Vrhovne komande Armije RBiH pod nazivom „Zulfikar“, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i o postupanju s ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da je Ališpago kao nadređena osoba sa stvarnom i učinkovitom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice  počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, čime je počinio spomenuta krivična djela.

Ališpago je optužen za ratni zločin počinjen na području sela Trusina, općina Konjic 16. travnja 1993. godine kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, te ranjene četiri osobe, među kojima i dvoje djece.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH 1. veljače su lišili slobode Zulfikara Ališpagu i on se od tada nalazi u pritvoru.

Tužiteljstvo BiH je Sudu BiH uputilo i prijedlog za produženje pritvora za Ališpagu zbog opasnosti od bijega optuženog, opasnosti od njegovog ujecaja na svjedoke ili sudionike i narušavanja javnog reda i opće sigurnosti građana.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćilo je državno tužiteljstvo.

fena