Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Konjicu

Sud BiH tabla

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvoje bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, potvrđeno je u petak u Sarajevu.

Optužnica je podignuta protiv Raseme Handanović (42) i Elmedina Čauševića (53) zvanog »Mesar«. Oboje su tijekom rata bili pripadnici posebne postrojbe »Zulfikar« koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije BiH a optužnica navodi kako su tijekom 1993. godine u selu Grabovci kod Konjica zlostavljali bračni par hrvatske nacionalnosti.

Optužnica navodi kako je Čaušević drvenim kolcem tukao muškarca Z.K. u čemu muse pridružila i optužena Handanović koja je supruzi zatočenog prijetila da će biti silovana.

Premlaćivanje kojemu je bio izvrgnut ostavilo je teške posljedice na fizičko i pshičko zdravlje zlostavljanog muškarca, ističu iz Tužiteljstva BiH.
Rasema Handanović trenutačno izdržava kaznu od pet i pol godina zatvora na koju ju je Sud BiH osudio zbog sudjelovanja u zločinima nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusina.
Tamo su 1993. godine pripadnici postrojbe »Zulfikar« ubili 22 osobe hrvatske nacionalnosti a Handanović je razmjerno blagu kaznu dobila na temelju sporazuma o priznanju što ga je sklopila s Tužiteljstvom BiH i uz preuzetu obvezu da svjedoči protiv drugih počinitelja.

Na temelju njena svjedočenja do sada je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna bivšem pripadniku Armije BiH Edinu Džeki od 12 godina zatvora.
I Handanović i Džeko nakon rata u BiH emigrirali su u SAD a američke su ih vlasti izručile na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa.

izvor: Hina