PODIGNUTA OPTUŽNICA Direktor kroz poduzeće oštetio proračun BiH za više od 300 000 KM

PODIGNUTA OPTUŽNICA Direktor kroz poduzeće oštetio proračun BiH za više od 300 000 KM
Ilustracija/Hercegovina.info

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Aldina H. (1982.) iz Gračanice, državljanina BiH, te protiv pravne osobe 'Oxis oil' d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i transport Gračanica, čiji je direktor bez ograničenja, u razdoblju za koji se odnosi optužnica, bio Aldin H.

Optuženi Aldin H. se tereti da je, u razdoblju od 2014. do 2018. godine, poslujući putem navedenog poduzeća u prometu nafte i naftnih derivata, ostvario oporezivi prihod od oko 1,4 milijuna KM, koji nije prijavio za obračun PDV-a u skladu sa zakonskim odredbama poreznog zakonodavstva BiH.

Na taj način, izvršena je utaja poreznih davanja za PDV u ukupnom iznosu od 239.036,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine. Nadalje, optuženi se tereti da je sredinom 2015. godine, putem navedenog poduzeća, ostvario promet od 409 605, 00 KM, za koji nije obračunao niti uplatio iznos PDV od 69.605,00 KM, za koji je oštetio proračun BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi Aldin H. se tereti da je, kao direktor bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi 'Oxis oil' d.o.o. Gračanica, djelujući u ime, za račun i u korist navedene pravne osobe nepružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu većem od 200.000,00 KM, dok je pravna osoba 'Oxis oil' d.o.o. raspolagalo na taj način protupravno ostvarenom imenovinskom koristi.

Optuženi Aldin H. tereti se da je počinio produženo kazneno djelo 'Porezne utaje ili prijevare' iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH, dok se optužena pravna osoba 'Oxis oil' d.o.o. Gračanica tereti se za kazneno djelo 'Porezne utaje ili prijevare' iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. a u svezi sa člankom 124. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.