OPTUŽNICA PROTIV 5 OSOBA Iz BiH u Kinu izvukli više milijuna eura

Euri novčanice kovanice
Ilustracija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv pet osoba, koja se terete za 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' (čl. 249) i 'Pranje novca' (čl. 209.) KZ BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom 2014. i 2015. godine, nakon što su saznali da određen broj osoba, iznosi velike iznose novca iz BiH u R. Hrvatsku, a koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreznih utaja, najčešće od poslovanja tvrtki i poduzeća u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko Distrikta BiH, djelujući kao organizirana grupa, u više desetaka navrata, vršili iznošenje izuzetno velikih iznosa novca, u iznosima između 15 000 i 142 000 eura, nezakonito preko državne granice BiH u R. Hrvatsku.

Nakon toga, izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu R. Hrvatske, nakon čega su uplate transferirane na račune osoba u NR Kini, a optuženi bi kao naknadu za izvršenje kaznenog djela, uzimali za sebe dogovoreni procenat novca, pa su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima. 

Istragom je utvrđeno da je na navedeni način izvršeno nezakonito iznošenje iz BiH novca u iznosu od više milijuna eura, koji je sa područja Hrvatske transferiran na račune osoba u NR Kini. Također, predloženo je i oduzimanje oko 700 000 KM zaplijenjenih u pretresima. 

U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama R. Hrvatske. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

Optužnicom su obuhvaćeni optuženi:
- Nedžad I. (1969.) iz Orašja;
- Dževad I. (1966.) iz Donjeg Vakufa;
- Vedin I. (1996.) iz Dortmunda, SR Njemačka;
- Amar I. (1971.) iz Travnika;
- Nizar T. (1996.) iz Vinkovaca, R. Hrvatska, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.