OGLASILA SE POLICIJA Uhićena 21 osoba, spriječene nove dogovorene tučnjave

Incident kod Ere
Hercegovina.info

Epilog navijačkih sukoba koji su se u subotu 13. studenoga dogodili u Mostaru je jedna teško ozlijeđena osoba, dva lakše ozlijeđena policajca, a MUP Hercegovačko-neretvanske županije priopćio je danas da je uhićena 21 osoba.

"Dana 13.11.2021. godine oko 13:55 sati dojavljeno je da je u Ulici kardinala Stepinca, točnije na zidu jedne kladionice, grupa nepoznatih osoba, pripadnici navijačke skupine 'Red Army' pišu grafit '1981' preko već postojećeg grafita 'HŠKZ', koji su već prethodno nacrtali pripadnici navijačke skupine 'Ultrasi'. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su upozorili nepoznate osobe da se udalje s navedene lokacije, jer su iz smjera Centra 2, primijetili skupinu nepoznatih osoba, pripadnika 'Ultrasa'. Isti su bili maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmete, kamenja i pirotehnička sredstva", ističu.

"Policijski službenici pokušali su spriječiti fizički kontakt i tučnjavu navijačkih skupina upozorenjem. To su tek postigli uporabom službenog naoružanja, pucali su više hitaca upozorenja u zrak, sve u cilju spašavanja osobe koja je ležala na pločniku nepomična. Oko 15 sati uspostavljen je javni red i mir, jedna osoba od sudionika nereda teže je ozlijeđena, i dva policijska službenika zadobila su lakše ozljede. Materijalna šteta pričinjena je na dva poslovna objekta", dodaje se.

Spriječeni novi sukobi

"Obzirom da je na temelju prikupljenih sigurnosno - obavještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, u noći 13. i tijekom dana 14.11.2021. godine MUP HNŽ kao ispomoć je angažirao interventne postrojbe PU Konjic, PU Čapljina, angažirao i postrojbu za posebne namjene i drugih županijskih MUP-ova. Policija je djelovala preventivno i operativno na terenu te su spriječili već najavljene tučnjave navijačkih skupina. Sektor kriminalističke policije provodi krim-operativnu istragu, utvrđuje identitet osoba koje su sudjelovale u neredima. Privedena je 21 osoba koja je sudjelovala u neredima, a sve su osobe saslušane u svojstvu osumnjičenih, obrađene krim-tehnički, odnosno daktiloskopirani i sinjeletički fotografirani", navode iz MUP-a.

"Po okončanju krim-operativne istrage nad svim sudionicima nereda, izvješće o počinjenom kaznenom djelu bit će proslijeđeno nadležnom tužiteljstvu. Cjelokupna istraga se provodi pod nadzorom županijskog tužiteljstva, a osumnjičene osobe se terete da vršenje sljedećih kaznenih djela: 'Sudjelovanje u tučnjavi', 'Nanošenje teških tjelesnih ozljeda', 'Oštećenje tuđe stvari' i 'Napad na ovlaštenu službenu osobu'. Budući da je došlo do upotrebe vatrenog oružja i primjene drugih policijskih ovlasti, Odjel za profesionalne standarde MUP-a HNŽ ispitat će sve okolnosti i utvrditi eventualne propuste u poduzimanju službenih radnji", stoji u priopćenju MUP-a HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.