NASTAVAK AKCIJE 'DIJAMANT' Privedene još dvije osobe, zatražen pritvor za pet uhićenih

Speed droga
Ilustracija/SIPA

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 22.4., u nastavku operativne akcije 'Dijamant', na području  Sarajeva realizirali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji.

Privedene su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela 'Organizovani kriminal' i 'Neovlašten promet opojnim drogama' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Privedene osobe su sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog nakon čega su uz izveštaj o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju predata u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Nekoliko dana prije ovih pretresa, izvršeni su pretresi na više lokacija u nekoliko gradova BiH.

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja svih osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba: Miloša N. (1993.) iz Sokoca, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH; Jasmina H. (1996.) iz Sarajeva; Dalibora L. (1980.) iz Sarajeva; Ehvada K. (1995.) iz Sarajeva i Harisa O. (1992.) iz Splita (R. Hrvatska).

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Tužiteljstva BiH i SIPA-e i osumnjičeni su da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa ciljem krijumčarenja i plasiranja na ilegalno narko-tržište u BiH, veće količine opojne droge 'speed', kako bi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

U opsežnoj akciji tužiteljstva i policije, osumnjičeni su otkriveni, locirani i lišeni slobode, nakon čega su dovedeni postupajućem tužitelju, te ispitani u prisustvu odvjetnika. 

Mjera pritvora predložena je kako bi se osiguralo neometano vođenje istrage, zbog opasnosti od bjekstva određenih osumnjičenih, te kako osumnjičeni ne bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja kaznenih djela u ovom predmetu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.