NAMJEŠTANJE 17 osoba uhićeno zbog izdavanja lažnih diploma; Među uhićenima i policajci

Lisice ruke
Ilustracija

Uhićeno je čak 17 osoba u suradnji pripadnika MUP-a, Sektora unutarnje kontrole i Odjela za borbu protiv korupcije u suradnji sa Posebnim odjelom za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Novom Sadu, piše Telegraf.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo 'Zloupotreba službenog položaja' uhićeni su G. К. (48) odgovorna osoba Sveučilišta 'Union-Nikola Tesla', kao i A. К. (28) i M. A. (35), zaposlene na sveučilištu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo 'Trgovina utjecajem' i 'Krivotvorenje isprave' uhićeni su policijski službenici LJ. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49).

Uhićeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo 'Trgovina utjecajem'.

Кako se sumnja, u razdoblju od siječnja 2020. do ožujka 2021. godine G. К. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim osobama uvjerenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnoj osobi imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara (oko 16 000 KM).

Osumnjičene A.К. i M. A. su po nalogu G. К. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

T.I., N. S. i A. К. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.К. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobivanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

LJ.N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih djela, naveo je Telegraf.

LJ. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave. Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužiteljstvu, dok su protiv još dvije osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.