NAKON 19 GODINA SKRIVANJA Najtraženiji slovenski bjegunac 'pao' u BiH

uhićenje, bjegunac
Nezavisne novine

Jedan od najtraženijih slovenskih bjegunaca Danijel Borojević (45) nakon skoro dva desetljeća skrivanja uhičen je u Banja Luci, saznaju Nezavisne. Kako se javlja, u četvrtak prilikom legitimiranja otkrili su ga pripadnici banjalučke policije, a za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog razbojništva, odnosno oružane pljačke banke u Celju teške oko 130.000 eura. Borojević je godinama unazad na Europolovoj listi najtraženijih bjegunaca iz bivše Jugoslavije, a prema informacijama Europola koristio je i drugi identitet.

On je nakon uhićenja u Banjoj Luci predat Sudu BiH radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. Slovenski mediji Borojevića su izdvajali na vrh liste među najtraženijim Slovencima, zbog jedne od tamošnjih najvećih pljački. Prema podacima s Interpolove potjernice, Borojević je rodom je iz Kranja, a slovenska policija tražila ga zbog razbojništva, odnosno zbog oružane pljačke Krekovo banke. Ova filmska pljačka dogodila se u Celju 2002. godine kada je Borojević uz prijetnju automatskom puškom zajedno sa suradnikom oteo 130.000 eura. Nakon razbojništva je pobjegao te je slovenska policija od tada intenzivno tragala za njim, a on je uspio čak 19 godina izmicati pravdi. 

Policija u Sloveniji tražila je i pomoć građana u pronalaženju Danijela Borojevića, očekujući bilo kakve korisne informacije koje bi im pomogle da ga uhite. Dok su ostali sudionici uhićeni nakon pljačke, Borojeviću godinama nisu mogli ući u trag, a sumnjalo se da se pod drugačijim identitetom krije baš u Bosni i Hercegovini ili nekoj od zemalja u regiji. Zanimljivo je da je u kolovozu 2017. godine na slovenskoj razglednici tražen Danijel Borojević zbog kaznenog djela razbojništvo, a to je bila aktivnost u sklupu zajedničke europske kampanje kako bi se lakše došlo do počinitelja najtežih kaznenih djela te su kreirane razglednice s pomalo šaljivim porukama, po jedna za svakog od najtraženijih bjegunaca koji su počinili teška kaznena djela u državama EU.