Mladenu Džidiću 20 godina zatvora

Džidiću je presudu jučer izreklo Vijeće Županijskog suda u Mostaru kojima je predsjedavao sudac Mladen Pavlović.

Produžen pritvor

Optuženi je mirno saslušao presudu nakon koje je proveden nazad u Kazneno-popravni zavod u Mostaru. Vijeće je prilikom donošenja ove presude cijenilo izjave svjedoka optužbe, prije svega Dejana Bešovića koji je iz Švicarske u Mostar stigao zajedno s ubijenim Obadovićem.

Prema navodima iz optužnice, Obadović i Džidić sastali su se u Mostaru radi dogovora oko kupoprodaje droge za koju je Obadović kod sebe imao pripremljenih 70.000 eura.

''Mladen Džidić kriv je što je dana 13. listopada 2009. iz koristoljublja ubio Branislava Obadovića i izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 20 godina. U kaznu je uračunato i vrijeme koje je optuženi do sada proveo u pritvoru, a istom je pritvor i produžen do pravomoćnosti presude'', pročitao je odluku Vijeća, sudac Pavlović.

Verzije obrane

Tijekom suđenja optuženom Džidiću izveden je veliki broj dokaza tužiteljstva i obrane. Međutim, Vijeće suda je utvrdilo kako je strategija obrane optuženog imala više verzija i ne može se uzeti kao vjerodostojna.

Sudac Pavlović je objasnio kako Džidić na samome početku nije iznosio svoju obranu, ali je najavio kako će se to dogoditi tijekom postupka. Na kraju je saslušan kao svjedok i krivicu prebacivao na druge osobe. Pri tome nije osporavao da se susreo s ubijenim Obadovićem, sve do trenutka kada su se rastali.

Prvi sastanak između njih dogodio se 12. listopada. Nakon toga je Džidić smjestio Obadovića u motel da prespava, a trebali su nastaviti razgovore 13. listopada. Toga je dana Džidić došao po Obadovića, a na dogovorenom sastanku s Obadovićevim prijateljem Beševićem, Džidić se pojavio sam. Točno vrijeme ubojstva Obadovića nije utvrđeno, ali sud smatra da se dogodilo između 10 i 11 sati 13. listopada prošle godine.

Iskazi svjedoka

U obrazloženju sudske odluke, navodi se da je sud cijenio iskaze braće ubijenog Obadovića koji su došli do nekih informacija nakon ubojstva i iste predočili sudu. Cijenjen je i iskaz Dejana Beševića koji je došao u Mostar zajedno s Obadovićem.

Njegov se iskaz, prema riječima suca Pavlovića poklopio i s drugim izvedenim dokazima. Za ovakvu presudu, sud je cijenio i prikupljene materijalne dokaze poput video snimaka na kojima se vidi sastanak i razgovor između optuženog i ubijenog u jednom prodajnom centru u Mostaru.

U postupku nisu pronađeni pištolj kojim je izvršeno kazneno dijelo, novac uzet od ubijenog Obadovića, a ni droga.

Sudac Pavlović je rekao kako to sudu i nije potrebno ako se može donijeti zaključak o počinjenom kaznenom dijelu, piše Dnevni list.