MEĐU 19 PRIVEDENIH SU I ČETIRI POLICAJCA Na sumnjiv način nabavljali vozila pa ih dalje preprodavali

FUP akcija eagle zapljena novca
FUP

Dana, 12.4. ove godine, službenici Federalne uprave policije (FUP) nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) proveli su operativno-taktičku akciju 'Eagle' na području Zenice i Kaknja, te su tom prilikom slobode lišili 19 osoba.

Riječ je o osobama inicijala A.B. (1987.), J.K. (1991.), K.I. (1981.), I.B. (1944.), I.D. (1973.), A.H. (1983.), E.B. (1970.), H.S. (1994.), H.M. (1982.), S.I. (1985.), U.H. (1974.), A.K. (1992.), A.H. (1990.), M.M. (1970.), R.K. (1981.), S.H. (1986.), K.H. (1977.) iz Zenice i O.T. (1967.) iz Kaknja.

FUP akcija eagle zapljena novca

Sumnjiče se za izvršenje kaznenih djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz članka 340. stav 2. KZ FBiH, 'Nedozvoljena trogivna' iz članka 267. stav 2. KZ FBiH, 'Krivotvorenje isprava' iz članka 373. KZ FBiH, 'Porezna utaja' iz članka 273. KZ FBiH, 'Pranje novca' iz članka 272. KZ FBiH, 'Davanje dara i drugih oblika koristi' iz članka 381. KZ FBiH, 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz članka 383. KZ FBiH, 'Odavanje službene tajne' iz članka 388. KZ FBiH i 'Primanje dara i drugih oblika koristi' iz članka 380. KZ FBiH.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici službenici FUP-e su izvršili pretrese pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih osoba, kojom prilikom je pronađen određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenih kaznenih djela.

Navedene osobe se sumnjiče za udruživanje s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, izvršenjem kaznenih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i izvan nje, te su ista dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju.

FUP akcija eagle zapljena novca

Također, osobe se sumnjiče za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih izvršenjem kaznenih djela koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza. Ista bi u pojedinim slučajevima koristili određeno vremensko razdoblje, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih obitelji kao i na treće, njima poznate osobe.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predate u nadležnost Županijskom tužiteljstvu ZDŽ uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.

U sklopu ove akcije uhićena su i četiri policijska službenika Policijske uprave Zenica 1. Riječ je o inspektorima Ajdin K. i Izudin D., te policajcima Muris M. i Adnan H.

Osim njih uhićeni su i Zeničani, među ostalima, Jasmin K., Edin B., Hadžo M., braća Safet i Kadri I., Almir H., Amer B., Omer T., navodi Zenicablog.