Lažnim obukama iz njemačkog jezika zaradio 50 tisuća KM

tužiteljstvo, duhan, lažne obuke, njemački jezik, tužiteljstvo, mjere zabrane, korupcija, Ured za veterinarstvo

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47) iz Maglaja zbog sumnje da je 2017. godine u Brčkom neovlaštenim organiziranjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj osoba.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Latifović je optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset osoba doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50.000 maraka.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Latifovića da je, iako nije posjedovao potrebnu licencu, posredstvom Job Centar Brčko, organizirao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio, izvijestilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

U optužnici se navodi kako su osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u razdoblju od 18.05. do 20.09. 2017. godine, Latifoviću i vlasnici Job Centra dali iznose od 950 do 4.089 maraka.

Latifović je također optužen da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit.

On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta Job Centar Maglaj, kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo prevare s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i kazneno djelo krivotvorenja isprave s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, navode u Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH.