LAKO DO LOVE Pritvor za sedmoricu starijih osoba zbog pranja novca kroz mjenjačnicu

Lisice ruke
Ilustracija

Općinski sud u Srebreniku je prihvatio prijedlog postupajućeg tužitelja i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada B. (62), Šefika Ć. (60), Mirsada S. (54), Eseda S. (65), Zehrudina O. (59), Kemala A. (58), svi iz Srebrenika, i Milenka M. (63) i z Brčkog, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću' u sticaju sa 'Pranjem novca'.

Oni su osumnjičeni da su u razdoblju od prosinca 2022. do svibnja 2023. godine na području Srebrenika, Gradačca i Brčkog, bez odobrenja, ovlaštenja i registracije mjenjačkih poslova, postupajući suprotno važećim federalnim zakonima o deviznom poslovanju i bankama, preuzimali veće iznose novca od više osoba, bez dokaza o porijeklu novca, te obavljali konverziju iz domaće u strane valute i obratno. 

Dakle, oni su se bez odobrenja bavili bankarskom djelatnošću, te primali, držali i obavljali konverziju novca u većim iznosima i tako sebi pribavili nelegalnu imovinsku korist.

Iz Tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) podsjećaju, osumnjičeni su lišeni slobode u akciji 'Euro', koju je po nalogu Tužiteljstva TŽ i naredbu Općinskog suda Srebrenik proveo Sektor kriminalističke policije MUP-a TŽ u Srebreniku i Brčkom.

Pretresima na više lokacija je prethodila višemjesečna istraga. Tijekom pretresa je oduzet novac u iznosu od oko 300.000 KM, mobilni aparati i drugi predmeti  koji se dovode u vezu sa činjenjem kaznenih djela. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istraga u ovom predmetu je u tijeku, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.