KRISTALNI MET U Splitu se pohvalili najvećom zapljenom droge koja je stizala i iz BiH

Zapljena droga Split metamfetamin
PU splitsko dalmatinska

U Splitu je zaplijenjena do sada najveća količina metamfetamina crystal meth (kristalni met), droge od koje ispadaju zubi, izaziva stravične halucinacije te jako brzo razvija ovisnost.

Inspektori odjela za narkotike Policijske uprave (PU) splitsko-dalmatinske uhitili su 57-godišnjaka sa kilogram i pol navedenog amfetamina, više vrsta drugih droga i pištoljem. Policijski službenici službe kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje u kojem je pronađena i oduzeta jedna od najvećih pojedinačnih zapljena metamfetamina na području Policijske uprave splitsko - dalmatinske.

U spomenutom kriminalističkom istraživanju 57-godišnjaka se sumnjiči u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Naime, prekjučer je temeljem naloga suda izvršena pretraga stana kojeg koristi spomenuti 57-godišnjak na području Splita te je tom prilikom pronađeno i oduzeto 1572 grama metamfetamina, 304 grama kokaina, 109 grama marihuane, 7 ml ulja marihuane, 542 grama punila za povećanje mase droge, vaga za precizno mjerenje, uređaj za vakumiranije i pištolj.

Uz kaznenu prijavu 57-godišnjak se privodi pritvorskom nadzorniku dok zbog posjedovanja pištolja sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv istoga slijedi podnošenje optužnog prijedloga općinskom prekršajnom sudu, priopćeno je iz PU splitsko - dalmatinske.

"Radi se o jednom od najvećih pojedinačnih zapljena metamfetamina na području Policijske uprave splitsko - dalmatinske.

Droga je to koja se između ostalog naziva i 'chalk' (kreda), i 'ice' (led), stvara osjećaj euforije zbog kojeg ga zovu i 'rush' ili 'flash'. Stimulans je to koji izaziva jaku ovisnost te je kemijski sličan amfetaminu. Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa", stoji na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporaba droga, prenosi 'Slobodna Dalmacija'. 

Konzumira se oralno, pušenjem, šmrkanjem, putem injekcije ili se rastapa u vodi ili alkoholu. Navedeni metamfetamin se na području PU splitsko - dalmatinske pojavio prije 15-ak godina, a prvenstveno se pronalazio na makarskom području o čemu svjedoče brojne zapljene, najviše u Tučepima.

"U početku je stizala iz Češke, a kasnije iz BiH. Količine su manje, potražnja velika pa sad za gram plaćaju po tisuću kuna, i to čistog smeća. To u Americi košta dva dolara, a kod nas ga plaćaju u zlatu", navode iz policije.