Kriminalnoj grupi koja se sumnjiči za pranje novca, dilanje droge i oružja ... još dva mjeseca pritvora

Zatvor ruke rešetke
Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je organiziranoj kriminalnoj grupi koju je predvodio Bjeljinac, Željko R. i članovima Igoru V., Samiru A., Anđelku Đ., Saši K., Draganu M. i Miroslavu P. produžio mjeru pritvora za još dva mjeseca. Grupa je uhićena u policijskoj akciji kodnog imena 'Ira'.

Sumnja se da su tijekom 2021. godine postali pripadnicima međusobno povezanih grupa za organizirani kriminal u kojoj su prema navodima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, počinili kaznena djela 'Organizirani kriminal', 'Neovlašteni promet opojnim drogama', 'Pranje novca', 'Neovlašteni promet oružja i vojne opreme', 'Nasilnička ponašanja', 'Teške tjelesne ozljede' kao i 'Primanje mita u obavljanju gospodarske djelatnosti'.

Ove navode je za 'Dnevni avaz' potvrdio i odvjetnik Bakir Hećimović koji brani osumnjičenog Željka R.

Inače prema pisanju medija, Željko R., jedan je od najbližih suradnika Ljubana Ećima, kuma Željka Ražnatovića Arkana, za kojim je, zbog optužbi za ratne zločine u BiH raspisana crvena interpolova tjeralica, te se ime Željka R. dovodilo u direktnu vezu sa Lukom Bojovićem, vođom Zemunskog klana u Srbiji.

"Točna je informacija da je nakon višesatnog ročišta pred izvanpretresnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine mom branjeniku i drugim osobama produžena mjera pritvora zbog postajanja osnovane sumnje da bi, između ostalog, boravkom na slobodu mogli ometati tijek istrage.

Međutim osnovana sumnja da su kaznena djela zaista i počinjena proizilazi iz analize komunikacija osumnjičenih ostvarenih putem kriptovane aplikacije 'Anom' i 'Sky' koja je Tužiteljstvu BiH dostavljena putem međunarodne pravne pomoći pravosudnih organa Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, dok prema mišljenju obrane ne postoje kontrolni dokazi objektivne prirode da su kaznena djela iz navedenih komunikacija zaista i ostvarena", kazao je za 'Avaz' odvjetnik Bakir Hećimović.

Osim toga Željko R. je bio prvooptuženi u organiziranoj kriminalnoj grupi protiv kojih je Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine i jedini je pripadnik ove međunarodne kriminalne grupe kojem je suđeno i presuđeno u odsustvu, jer je pobjegao u na prostore Republike Srpske.

Ime Željka R. je u žižu bh. javnosti došlo i 2012. godine kada je tijekom boravka u kazneno - popravnom zavodu Foča organizirao međunarodnu trgovinu narkoticima za područje Hrvatske i Njemačke koju je tada kontrolirao iz ćelije KPZ-a Foča putem mobilnih telefona i preko posjeta članova kriminalne organizacije.