Kriminalci iz Srbije dobivali hrvatske dokumente za 15 000 eura, evo i kako

Kriminalci iz Srbije dobivali hrvatske dokumente za 15 000 eura, evo i kako
Ilustracija

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Hrvatskoj (Uskok) podigao je optužnicu koja 11 osoba tereti da su u sastavu zločinačke grupe pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, osigurali hrvatske dokumente koje su im plaćali od 7.500 do 15.000 eura.

Uskok osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 osobnih iskaznica i 75 putovnica Hrvatske izdatih na tuđe osobne podatke, čime su se okoristili za više od 4,1 milijuna kuna (526.000 eura), od čega je najveći dio pripao organizatoru grupe.

Glavni osumnjičeni, 47-godišnjak čiji su inicijali N.V. optužen je da je u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i s naručiteljima dogovorio nabavku hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s tuđim identifikacijskim podacima.

On je potom u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao osobne podatke državljana Srbije s hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdate hrvatske isprave, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresirane klijente pribaviti hrvatske osobne iskaznice i putovnice, naveo je Uskok.

Vođa grupe je osumnjičen da je od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije s unesenim podacima hrvatskih državljana na čije identitete će biti podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih isprava i s umetnutim fotografijama stvarnih korisnika. Stvarni korisnici su potom osobno odlazili do policijskih uprava ili postaja u Hrvatskoj i podnosili zahtjeve za izdavanje isprava u hitnom postupku.

Zahtjevima su uz svoje fotografije prilagali dokumentaciju izdatu na podatke osobe na čiji identitet su ih podnijeli, a koju su im u matičnim uredima osigurali ostali okrivljeni, predočavajući kao dokaz identiteta nevjerodostojne putne isprave Srbije, prenosi Index.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost predočene dokumentacije i stvarni identitet podnositelja zahtjeva, službenici su na osnovu tih zahtjeva izdavali hrvatske osobne iskaznice i putovnice s osobnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtjevi podneseni, a s fotografijama stvarnih korisnika, prenose hrvatski mediji. Dokumente su podizali 47-godišnji N.V., ali i jedan broj ostalih optuženih u zamjenu za novčanu nagradu, iako su znali da su izdati na tuđe osobne podatke.

Jedan od okrivljenih je nakon što je u matičnom uredu izvadio potrebnu dokumentaciju za dokazivanje hrvatskog državljanstva, za novčanu nagradu došao u požeško-slavonsku policiju kako bi dobio osobnu iskaznicu i putovnicu Hrvatske na tuđe osobne podatke, ali to se nije dogodilo jer je službenica utvrdila da izgledom ne odgovara osobi čiju fotografiju je priložio sa zahtjevom.