KRIJUMČARENJE LJUDI Pretresi i akcija protiv 12 osoba, dio od toga i u Hercegovini

Zapljena oružje akcija zapad
Tužiteljstvo BiH

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije (GP) BiH i postrojbe Granične policije BiH Orašje, Brčko, Bijeljina, Trebinje te postrojbi za podršku i kontrolu terenskih ureda GPBiH Sjeveroistok Bijeljina, Istok Višegrad i Jug Čapljina pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a prema naredbi Suda BiH, od ranih jutarnjih sati, 24. svibnja 2022. godine, realiziraju operativnu akciju kodnog naziva 'Zapad' prilikom čega se vrše pretresi na 11 lokacija.

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz članka 249. stav 1) Kaznenog zakona BiH, a u vezi sa kaznenim djelom 'Krijumčarenje ljudi' iz članka 189. stav 1), 2) i 3) Kaznenog zakona BiH.

Slobode je lišeno 11 osoba, od kojih je jedan pripadnik Granične policije BiH. Tijekom pretresa otkrivena je i veća količina oružja i eksploziva. Rad i aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju pod nadzorom Tužiteljstva BiH, navedeno je u informaciji iz Ureda za informiranje GP BiH.

Djelatnici Granične policije BiH, postupajući po nalogu tužiteljice Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, na području više gradova uglavnom u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, uključujući Brčko, Modriču i druge gradove u BiH, vrše pretrese objekata i vozila i lišenja slobode osumnjičenih.

Aktivnosti su usmjerene na 12 osumnjičenih osoba, koje su pod višemjesečnom istragom, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema R. Hrvatskoj i zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, vršili krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata, koji su nezakonito boravili u BiH, kojima su za novčanu naknadu organizirali nezakonit transport i krijumčarenje u R. Hrvatsku i dalje prema zemljama EU, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.