Hrvatska policija o drogama iz BiH: Zaplijenjeno 19 kg heroina, više od 1 kg amfetamina ...

Zaplijenjeni heroin u Hrvatskoj
Glas Istre

Danas su u pazinskoj policijskoj postaji izvijestili o detaljima akcije kojom su na istarskom području prekinuli krijumčarski kanal heroina iz Bosne i Hercegovine i uhitili 11 osoba, navodi 'Glas Istre'. 

O tome su izvjestili voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a iz Rijeke Božo Barbarić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske Dino Hajdarević i policijski službenik Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a iz Rijeke Goran Rebić.

Velikom akcijom Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) pod imenom 'Grota', nakon višemjesečne pripreme, razbijen je veliki dilerski lanac kojim se iz Bosne i Hercegovine heroin dopremao u Istru i Dalmaciju.

Zaplijenjeni heroin u Hrvatskoj

Obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana, a troje državljana Bosne i Hercegovine, a policija ih sumnjiči da su počinili kazneno djelo 'Neovlaštena proizvodnja i promet drogama' odnosno da su krijumčarili drogu s područja BiH na područje Hrvatske. 

U kriminalističkom istraživanju ukupno je pronađeno i oduzeto 19.279 grama heroina i 1.331 gram amfetamina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i veći iznosi kunskih i deviznih sredstava. Jedanaest je osoba uhićeno, a jedna je osoba u bijegu. U Istri je akcija provedena u Labinu, Rovinju i Poreču.

Voditelj riječkog PNUSKOK-a, Božo Barbarić, posvetio je ovu operativnu akciju tragično preminulom kolegi i vođi grupe PNUSKOK-a Rijeka Mariju Janičiću koji je poginuo u teškoj prometnoj nesreći na cesti kod Istarskih toplica, a koji je tijekom svoje karijere dao veliki obol suzbijanju krijumčarenja i prodaje droga na istarskom području.

U nastavku operativne akcije koja je započeta na osnovu informacija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je ustupljena MUP-u Republike Hrvatske pronađeno i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge heroin.

Zaplijenjeni heroin u Hrvatskoj

Kao što je javnost ranije upoznata 13.10.2021. godine, operativna akcija 'Kamen' je rezultirala lišenjem slobode jednog državljanina Bosne i Hercegovine na području Republike Hrvatske, kod kojeg je pronađen i privremeno oduzet jedan kilogram opojne droge heroin.

U nastavku operativne akcije na području Republike Hrvatske 15.10.2021. godine pronađeno je dodatnih 15 kligorama heroina, jedan kilogram amfetamina i 18.000 eura u putničkom motornom vozilu državljanina Bosne i Hercegovine, koje se nalazilo na mjestu događaja zajedno sa prvoosumnjičenom osobom, državljaninom Bosne i Hercegovine, a koja je slobode lišena od strane policijskih službenika Republike Hrvatske dana 13.10.2021. godine.

Provedene aktivnosti rezultat su istrage koju SIPA-e vodi duže vremensko razdoblje u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Obzirom da se u izvješću SIPA-e navodi kako je u akcijama zaplijenjeno 16 kg heroina, dok su službenici Policijske uprave istarske na današnjoj konferenciji za medije objavili kako je zaplijenjeno nešto više od 19 kg heroina, tražili smo informaciju o tome gdje je 'nestalo' tri kg heroina koja proizilazi iz dva različita priopćenja.

Hercegovina.info dobila je pojašnjenje od PU Istarske kako su u međuvremenu obavljene dodatne pretrage u kojima je pronađeno još droge.

Zaplijenjeni heroin u Hrvatskoj

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - SSKOK Rijeka, u koordinaciji s Općinskom državnim odvjetništvom u Pazinu, a u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Službom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - SSKOK Split i Službom organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje te su razbili međunarodni krijumčarski kanal heroina i amfetamina na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Operativna akcija, u Hrvatskoj vođena pod operativnim imenom 'Grota', započela je u studenom prošle godine, kada smo na sastanku Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimili početna saznanja kako određene osobe krijumčare iz Bosne i Hercegovine drogu za ilegalno narko tržište Istre i Dalmacije. 

Nakon što smo obavili pripremne radnje, krajem godine, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Pazinu otvorili smo posebne dokazne radnje i više osoba stavili pod nadzor", pojasnio je voditelj službe Božo Barbarić i rekao kako je finalizacija akcije uslijedila u posljednja dva dana.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana (1976., 1980., 1977., 1978., 1982., 1973., 1978., 1975. i 1970.) i troje državljana Bosne i Hercegovine (1981., 1995. i 1971.), a policija ih sumnjiči da su počinili kazneno djelo 'Neovlaštena proizvodnja i promet drogama', odnosno da su krijumčarili drogu s područja Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske.

"Prikupljenim informacijama utvrđeno je kako se krijumčarenje droge obavljalo preko graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u teretnim i osobnim vozilima, a krijumčari su nastavno na propisane epidemiološke mjere ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku", istaknuo je vođa grupe Goran Rebić, navodi se iz PU Istarske.

U kriminalističkom istraživanju ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i četiri grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milijun kuna za koje se pretpostavlja da potječu od preprodaje droge.