FUP u Hercegovini zaplijenio više od 30 kg droge, dvoje privedenih

Osušena konoplja droga Konjic
FUP

Dana, 6.10.2022. godine, službenici Federalne uprave policije (FUP) su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) – Područnog tužiteljstva Konjic, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti lišili slobode osobe inicijala M.G. (1988.) i Ž.G. (1954.) sa područja općine Konjic.

Navedene osobe se sumnjiče za izvršenje kaznenog djela 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz članka 238. stav 1. KZ FBiH i kaznenog djela 'Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje' iz članka 65. Zakona o oružju i streljivu u HNŽ.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Konjicu izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine, te zemljišnih parcela koje koriste osumnjičene osobe, i do sada su pronađene tri plantaže sa 160 stabljika zasada indijske konoplje, više od 30 kilograma osušene zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu Cannabis i veća količina zeljaste materije spremne za sušenje, a koja asocira na opojnu drogu Cannabis, tri puške, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa kaznenim djelima.

Navedene osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje drogu proizvodile i neovlašteno stavljale u promet s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Privedene osobe će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predate nadležnom tužiteljstvu uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu. Asistenciju Federalnoj upravi policije prilikom realizacije akcije pružilo je Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ, Policijska uprava Konjic, navodi se iz Ureda za informiranje FUP-e.