FUP U AKCIJI Kako je direktor firme lažno prodavao CNC strojeve

FUP policajci
Hercegovina.info/Ilustracija

Službenici Federalne uprave policije (FUP) tijekom srijede (28.10.), provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, te Naredbi Općinskog suda Živinice, izvršili su pretresanje poslovnih prostorija gospodarskog subjekta 'Windsor Group' d.o.o. Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama, zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba istog počinila produženo krivično djelo 'Prijevara u gospodarskom poslovanju' iz čl. 251. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ FBiH.

Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem navedenog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. 'Windsor Group', inicijala Ž.S. (1963.), lišen slobode.

Naime, Ž.S. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 1.9. do 29.10.2019. godine kao direktor 'Windsor Group', s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC strojeva koji je objavio na internetu, a pri tome se lažno predstavljajući kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC stroj vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da osoba iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio uplativši na račun firme 'Windsor Group' novčani iznos od 14.000 KM. 

Predmetni CNC stroj nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za isporukom iste, a na koji način je osumnjičeni pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

Isto tako, osumnjičeni Ž.S. je početkom ožujka 2019. godine kao direktor 'Windsor Group', s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC strojeva koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC stroj veće površine sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM, nakon čega je kupac u periodu od 16.4. do 10.6.2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjnu za dio novca  mu isporučio strojeve za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC stroj, niti je imao namjeru istu isporučiti, na koji način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM.

Osoba lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Tuzlanske županije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Obzirom da se radi o osobi koja je povratnik u izvršenju krivičnog djela 'Prijevara u gospodarskom poslovanju' te da postoje indicije da je moguće na prijevaran način oštetio i druge fizičke ili pravne osobe, iz FUP-e pozivaju građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla Federalne uprave policije ili Županijskom tužiteljstvu Tuzlanske županije ukoliko su oštećeni od strane imenovanog, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.