FUP U AKCIJI Gruzijci s lažnim ruskim dokumentima i lažnim eurima varali po BiH

FUP U AKCIJI Gruzijci s lažnim ruskim dokumentima i lažnim eurima varali po BiH
Hercegovina.info

Službenici Federalne uprave policije (FUP) su tijekom četvrtka (22.10.), pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Srednjebosanske županije, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentiranja osoba i krivičnog djela 'Krivotvorenje isprave' iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, službenici Federalne uprave policije su uz podršku pripadnika Minstarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije, identificirali osumnjičene, a radi se državljanima Gruzije inicijala I.R. (1985.) i D.T. (1982.), koji su 22.10. od strane policijskih službenika Granične policije BiH evidentirani na Aerodromu u Sarajevu, prilikom pokušaja odlaska iz Bosne i Hercegovine, a nakon čega su odmah i lišeni slobode.

Naime, osumnjičeni su boraveći u Bosni i Hercegovini, u vremenskom periodu od 2.10.2020. do 22.10.2020. godine, koristili lažne putne isprave Ruske Federacije, izrađene za vrijeme njihovog boravka u Republici Turskoj, a koje su kao takve upotrebljavali na više mjesta, između ostalog i različitih banaka u više gradova Bosne i Hercegovine, s ciljem prikrivanja stvarnog identiteta i eventualnog planiranja izvršenja drugog krivičnog djela.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Bugojnu, službenici Federalne uprave policije su izvršili pretresanje osumnjičenih državljanina Gruzije, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela i to više telefonskih aparata i sim kartica, te cca. 250 novčanica u apoenima od 100 i 200 eura koje nisu originalne.

Nakon pretresanja, u službenim prostorijama Federalne uprave policije su uz prisustvo branitelja i stručne osobe – prevoditelja za gruzijski jezik kojeg je osiguralo veleposlanstvo Gruzije u Ankari, izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim, a nakon čega su iste osobe u zakonskom roku predate na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Srednjobosanske županije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.