FUP-OVA AKCIJA Zbog droge, krivotvorenja i pokušaja ubojstva uhićene tri osobe

FUP akcija aperkat srpanj 2021
FUP

U nastavku operativno - taktičke akcije kodnog naziva 'Aperkat' službenici Federalne uprave policije (FUP) su danas, 22.7. pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, ponovno provodili aktivnosti na dokumentiranju osoba vezano za krivična djela 'Organizirani kriminal' iz člana 342, 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. stav 1, 'Nedozvoljena trgovina' iz člana 267, 'Krivotvorenje isprave' iz člana 373, 'Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija' iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Pored navedenih krivičnih djela ovom istragom su obuhvaćene aktivnosti na dokumentiranju krivičnog djela 'Ubojstvo u pokušaju'.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Županijskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na četiri lokacije na području Sarajevske županije, te su privedene tri osobe iz Sarajeva inicijala F.Š. (1977.), O.H. (1990.) i S.Z. (1997.). 

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, streljivo, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku. Privedene osobe će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Županijskom tužitlejstvu Sarajevske županije (SŽ) uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Iz FUP-e podsjećaju, u sklopu ove višemjesečne istrage pored navedenih osoba, uhićeno je još 11 osoba iz Sarajeva inicijala A.E. (1991.), A.S. (1998.), J.B. (2001.), D.K. (1974.), Z.D. (1965.), K.K. (1982.) i K.S. (1972.), S.K. (1970.), T.K. (1994.), Dž.K. (1999.) i N.Š. (1991.), kod kojih je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina opojne droge 'Canabis Sativa L', 'amfetamin', 'kokain', drobilica, sredstva za pakiranje i vaganje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, oružje, streljivo, te drugi predmeti koji potiču ili dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Također, u sklopu ove istrage službenici FUP-e su u ranijem razdoblju na području SŽ, lišili slobode 10 osoba kod kojih je prilikom pretresa pronađena opojna droga koju su isti kupili od strane osumnjičenih, te se istim stavlja na teret krivično djelo 'Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga' iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.