Dvije osobe iz Ljubuškog uhićene u Mostaru

Migranti otkriveni u kombiju
Hercegovina.info

Nakon što je 19 migranata ostavljeno u kombiju bez ikakvih uputa na platou bus i željezničke stanice u Mostaru, uslijedila je akcija službenika MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ), SIPA-e, i MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH).

Ustanovljeno je da se radi o pet osoba iz Irana, 10 osoba iz Iraka i četiri osobe iz Sirije, od kojih je osam muškaraca, pet ženskih osoba i šestero djece. Oni su zatečeni u kombi vozilu Opel Vivaro koji je iznajmljen u jednoj auto kući na području Ljubuškog. Također, policijski službenici ustanovili su da je vozilo bilo iznajmljeno na ime osobe M.Z. iz Gornjih Radišića u općini Ljubuški.

Vozač koji je primjetio patrolu policije Policijske postaje Mostar koja je prilazila kombi vozilu u ponedjeljak oko 5 sati ujutro, se dao u bijeg.

Uslijedila je suradnja više policijskih institucija i istraga o ovom slučaju. Tijekom ponedjeljka u službene prostorije Regionalnog ureda (RU) SIPA-e u Mostaru privedene su dvije osobe s područja Ljubuškog zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo iz člana 189. stav 2. KZ BiH 'Krijumčarenje ljudi'.

"Po usmenoj naredni dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i dežurne sutkinje Suda BiH izvršen je pretres navedenog vozila Opel Vivaro u krugu Regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru. Predmetno vozilo je privremeno oduzeto i pohranjeno u krug RU Mostar", navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e za Hercegovina.info.

Migranti su prevezeni u Policijsku upravu Mostar gdje je s njima obavljen razgovor, a nakon toga su predati Službi za poslove sa strancima. Iz MUP-a HNŽ su naveli kako je 11 osoba kod sebe posjedovalo potvrde centra 'Ušivak' iz Hadžića.