DEVET OSOBA U više gradova BiH pljačkali privatne kuće, državne objekte .... Nosili sve što su stigli

Razbojništvo lopov maskirana osoba
Ilustracija

Sektor kriminalističke policije MUP-a Tuzlanske županije (TŽ) je nakon kriminalističke obrade dostavio Tužiteljstvu TŽ izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i predao u nadležnost devet osoba iz Kladnja koje su osumnjičene za više kaznenih djela (teške krađe, krađe, šumske krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivotvorenje isprave) koja su počinili u razdoblju 2020. i 2021. godine na području Kladnja i drugih mjesta u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Dio osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na  objektima u državnom vlasništvu i otuđivali strojeve, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, prometnu signalizaciju, nakit, satove, glazbenu opremu i druge vrijedne stvari.

Također, šest  osoba je osumnjičeno da su počinili dvije veće šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini u iznosu većem od 70.000 KM.

Pet osumnjičenih se tereti da su u tijekom 2020. i  2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin (speed) na području Kladnja, Tuzle i Olova.

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstva i MUP-a TŽ, provedene u suradnji sa MUP-om Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), po naredbi Općinskog suda Živinice su jučer obavljeni pretresi na većem broju lokacija na području TŽ i istovremeno ZDŽ. MUP TŽ je lišio slobode 12 osumnjičenih, te su nakon kriminalističke obrade tri osobe puštene da se brane sa slobode.

Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenih kaznenih djela, određena količina opojne droge, kao i oružje, streljivo, novac i drugi predmeti. U narednom razdoblju će se obaviti potrebna vještačenja.

Protiv osumnjičenih je otvorena istraga i danas su ispitani u Tužiteljstvu. Nakon ispitivanja postupajući tužitelji će nadležnom sudu  staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene.

Istraga će u narednom razdoblju vjerojatno za određene osobe biti proširena i na druge radnje izvršenja kaznenih djela, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.