DETALJI ŠOKANTNOG SLUČAJA Tko je baka koja je otela unuku

Sinj, oteta unuka, baka
iStock

Tko je 71-godišnja baka koja je organizirala otmicu vlastite 19-godišnje unuke kako bi je zastrašila i privoljela da se vrati kući? To je bila glavna tema razgovora u utorak prijepodne na sinjskoj Pijaci i u kafićima. Znatiželju je posebno zagolicao podatak da je baka poduzetnica i da živi u naselju u blizini Sinja.

Nakon opsežne potrage uspjeli smo doznati tko je ona. Riječ je o samoprijegornoj ženi koja je cijeli život uložila u obitelj, a pod stare je dane, kažu, dočekala da joj se obitelj nađe na sranputici, počne se raspadati u živom blatu ovisnosti.

Loše društvo

- Bio je to očajnički potez moje tete. Nije ona nikakva poduzetnica, nego njemačka umirovljenica. U Njemačkoj je radni vijek provela na dizalici, a bila je tako uspješna da je dogurala do šefice svih dizaličara u velikom poduzeću. Cijeli je život, doslovno, crnčila od jutra do sutra, sve da bi osigurala boljitak obitelji. Sve je išlo dobro i lijepo, a onda je počelo urušavanje. Njen sin, inženjer, postao je ovisnik, a njegovim putem krenula je i danas 19-godišnja unuka. Sin joj je nedavno došao u obiteljsku kuću. Čini mi se da je stigao s liječenja. Ne znam detalje jer se teta pod preteškim teretom obiteljske drame zatvorila u sebe i nema gotovo ni s kim kontakta, niti s najbližom rodbinom. Kada je unuka napustila kuću, teta je postala potpuno dezorijentirana.

Nije u stanju racionalno razmišljati ni razgovarati. Naravno da sam protiv svakog postupka koji podrazumijeva nezakonito lišavanje slobode bilo koje osobe, ali poznajući stanje u kojem se teta našla, nastojim je razumjeti - ispričao nam je Dujo, bakin bliski rođak, sin njezine sestre. Bakina unuka, jedno od troje djece njezina sina i nevjeste koja je također rođena u sinjskom kraju, još kao dijete birala je loše društvo, u Njemačkoj gdje je živjela s roditeljima. Zbog toga je ondje i prekinula školovanje pa je 8. razred osnovne škole pohađala u Sinju. Malo je živjela u Njemačkoj, a malo na selu kod bake.

Bila je poput magneta za osobe sklone devijantnom ponašanju, naročito ovisnosti, jer je, u pravilu, imala novca. U jednom sinjskom kafiću kratko je radila kao konobarica. Bakin brat ugledni je poduzetnik u Njemačkoj s gradilištima po svijetu. U poduzetničkom razvoju podupro je rodbinu koja je željela raditi i stvarati nove vrijednosti. Iako je kao mladi inženjer imao sve preduvjete da postane ujakov ljubimac, bakin je sin otišao na krivu stranu. Uživanju opijata podredio je sve, posao, širu i užu obitelj. Postao je loš primjer vlastitoj djeci. Kći je krenula njegovim putem. Baka je, kažu, sve pokušavala da odvrati unuku od takva načina života. U svojoj nemoći izabrala je i neprimjeren način. Evo što su nam o svemu u utorak ispričali u Sinju.

- Ovo gledam kao dio aktualnih krnjevalskih svečanosti. Baka nije slučajno iz Sinja jer smo mi naš grad proglasili europskom prijestolnicom nekulture 2020. godine - kaže Ivan Milošević Saki iz Krnjevalske udruge Sinj. - Dijeli nas svekoliko znakovlje, zvijezda, križ, krst, polumjesec, pa zašto ne bi bake i unuke? Javno postavljam pitanje kakvi su to roditelji koji nisu u stanju hraniti svoju djecu najmanje do 50. godine. Zato svaka čast baki. Naravno da je odlučila dozvati pameti svoju unuku, vratiti je na korito ćaći i materi. Njezino je samo da jede i pije, danju leži, a noću izlazi gdje poželi i s kim hoće - veli Dino Gulam, meštar ovogodišnjeg sinjskog Krnjevala.

Devijacije

- Ja spadam u konzervativne ljude i podržavam namjeru bake, makar je njen postupak problematičan. Ovo gledam kao raspad sustava tradicionalne obitelji u kojoj se znalo tko je glava, a tko sluša. Danas 15-godišnjaci drže da su pametniji od očeva i djedova. Dijete od četiri godine hoće imati mobitel. Ako ga krivo pogledaš, vlastito dijete, eto ti na vratu ne znam sve koga. Zato imamo sve problematičniju mladost i sve više devijacija - kaže Ivan Putnik.

- Najvažniji odgoj dobiva se u obitelji. Da bi djecu valjano gojio, moraš im biti primjer. Kad je roditelj neredan, djeca ga ne slušaju, krenu stranputicom. Stara je narodna da kruška pada ispod kruške. I uz najveće napore u primjernim obiteljima dogode se problemi u odgoju - kaže Ante Delija.

- Čuo sam tu priču i smatram je katastrofom. Obostrano, postupke bake i unuke. Nedopustiv je bakin postupak, to je ružno. Nemam dovoljno saznanja da bih mogao ocijeniti postupak unuke. Protiv sam toga da napusti obitelj ako nije osigurala sve pretpostavke za samostalni život. Iz onoga što sam čuo - nije, pa je ne mogu podržavati - kaže mladi Luka Kamber.