Crnogorac uhićen u BiH pristao na izručenje, za još dvije uhićene osobe predložene mjere zabrane

Crnogorac uhićen u BiH pristao na izručenje, za još dvije uhićene osobe predložene mjere zabrane

Nakon ispitivanja osumnjičenih, Tužiteljstvo BiH je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane, koje između ostalog uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obvezno javljenje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu. 

Osumnjičeni su pod istragom, da su kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali osobne dokumente Bosne i Hercegovine, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih skupina koje djeluju u zemljama regije, kako bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim osobnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška kaznena djela i bliskost tzv. 'Kavačkom klanu', na navedeni način omogućili stjecanje dokumenata Bosne i Hercegovine, na tuđe ime i identitet.

Izvršenje kaznenih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEA BIH).

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, obavio je razgovor sa osumnjičenim Almirom J. za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

Također, Tužiteljstvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dvaju susjednih zemalja, u borbi protiv organiziranog kriminala. Mjere zabrane su predložene za Ljubana P. (1956.) i Dalibora Ć. (1973.), priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.