Crnogorac uhićen u BiH pristao na izručenje, za još dvije uhićene osobe predložene mjere zabrane

GIKIL, ubojstvo, Banja luka, Kozarska Dubica, uhićenje, racija, krađa, pljačka, herceg-novi, Crna Gora zemlja, policija, Srbija, prijevara, policija, korona kriminal, uhićenja, prijevara, Banja luka, uhićenje, Služba za poslove sa strancima, interpol, Sarajevo, uhićenje, tužiteljstvo, Crna Gora zemlja, kavački klan, tužiteljstvo, bijeg, krađa, Španjolska, uhićenje, droga, pucnjava, pritvor, Bihać, ubojstvo, tužiteljstvo

Nakon ispitivanja osumnjičenih, Tužiteljstvo BiH je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane, koje između ostalog uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obvezno javljenje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu. 

Osumnjičeni su pod istragom, da su kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali osobne dokumente Bosne i Hercegovine, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih skupina koje djeluju u zemljama regije, kako bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim osobnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška kaznena djela i bliskost tzv. 'Kavačkom klanu', na navedeni način omogućili stjecanje dokumenata Bosne i Hercegovine, na tuđe ime i identitet.

Izvršenje kaznenih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEA BIH).

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, obavio je razgovor sa osumnjičenim Almirom J. za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

Također, Tužiteljstvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dvaju susjednih zemalja, u borbi protiv organiziranog kriminala. Mjere zabrane su predložene za Ljubana P. (1956.) i Dalibora Ć. (1973.), priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.