Čopor vukova zaklao 82 ovce

ovce vukovi

Točnije, zaklali su 82 ovce, pet janjaca i jednu kozu. Zlatko je uspio uz pomoć svoga psa, okupiti ostale ovce, a pronašao je u tri dana neprestane potrage pedesetak zaklanih ovaca.

I dalje po teškom terenu u brdima oko Ciste Velike i traži zaklane ovce. Ovaj pokolj najveći je ikada zabilježen u Imotskoj krajini. Zlatko Carević razvojačeni je branitelj i odmah po završetku rata krenuo je u uzgoj ovaca. Vlastitim novcem, te jednim kreditom kojega je dobio uz pomoć Županije, uredio je staju i krenuo u uzgoj. Još ima nekoliko godina za povrat kredita i ovaj pokolj stada bacio ga je na koljena.

- Sve se odigralo strahovito brzo. Oko 14,30 sati u prošli petak čuvao sam s prijateljem stado nekoliko kilometara od staje u brdima iznad zaseoka. Počela je kiša i grmilo je. Sklonili smo se pokraj jedne stare staje i čuli smo blejanje ovaca. No, mislili smo da je to zbog grmljavine. No, prevario sam se. Kada je kiša prestala krenuo sam prema stadu i imao što vidjeti. Na svakom koraku zaklana ovca, jedna, dvije, deset, dvadeset.

Moj pas uspio je okupiti preživjele ovce. Vratio sam ih u staju i onda krenuo u potragu za ostalim ovcama, te pokušao pokupiti uginule. To već radim četvrti dan i uspio sam ih pokupiti pedesetak. Došli su iz Županijske inspekcije i normalno traže da pokažem zaklane ovce, jer samo na osnovu ušne markice mogu dobiti odštetu od po pet stotina kuna za ovcu, a to je zapravo, ništa.

Kada samo zbrojim koliko sam izgubio mladih janjaca,koliko će uginuti ovih koji su se tek ojanjili, šteta je ogromna. Prema prvim procjenama veća je od 100 tisuća kuna.To meni država nikada neće nadoknaditi - skoro u suzama priča Zlatko.

Vidjeli smo u staji desetak ovaca koje su vukovi ozbiljno ozlijedili i upitno je hoće li preživjeti. - Vidite u samo pet godina na ovom području, te u susjednim Katunima u općini Šestanovac, vukovi su zaklali više od 500 ovaca. Eto koliko smo mi stočari izgubili.

A država štiti vukove,koji su se namnožili. I upravo kada su mi uništili stado, dobili smo obavijest da možemo ubiti deset vukova. Kada se sve zbroji i oduzme ja slijedeće godine moram umjesto normalnog života negdje dodatno raditi kako bi prehranio obitelj, a kada ću opet okupiti dvjestotinjak ovaca, sam Bog će znati - veli razočarani Zlatko.

jutranji list/hercegovina.info