BLIC Uz prijevare i prijetnje prisvojili strojeve, a onda ih prodali trećim osobama

Akcija FUP-a u Mostaru
hercegovina.info

Službenici Federalne uprave policije (FUP) tijekom ponedjeljka (9.11.) su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije te uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva 'Blic', vezano za dokumentiranje osoba i krivičnog djela 'Prijevara' iz člana 294. st. 2. 'Ugrožavanje sigurnosti' iz člana 183. st. 2. u vezi s krivičnim djelom 'Podstrekavanja' iz člana 32. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su lišene slobode tri osobe iz Sarajeva inicijala E.S. (1991.), S.D. (1976.) i  DŽ.K. (1979.) dok je četvrta osoba nedostupna policijskim organima zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od siječnja 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom od vlasnika firme iz Kaknja prisvojili građevinske strojeve vrijednosti cca. 82.400,00 KM, na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, s uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste strojeve potom prodali trećim osobama s područja FBiH i RS-a, radi dalje upotrebe.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predate na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-a.