BIHAĆ Uhićen savjetnik premijera

SIPA ispred tužiteljstva USŽ
Screenshot RTV USK

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva 'Pero', policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su (15.6.2020. godine) na podrčju Unsko-sanske županije izvršili pretres na dvije lokacije i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem' u vezi sa krivičnim djelom iz člana 373. 'Krivotvorenje isprave' istog zakona.

Tijekom pretresa policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli računar, mobilni telefon, te raznu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode je bila u prostorijama Županijskog tužiteljstva USŽ i nad njim je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužitelju.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije i Županijskog suda iz Bihaća, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva USŽ Irene Marjanović, pripadnici SIPA-e su uhitili savjetnika premijera USŽ T.M. "Osumnjičenom se na teret stavlja da je u svibnju ove godine, koristeći svoj službeni položaj i utjecaj, pokušao utjecati na ministra obrazovanja USŽ kako bi se pokrenuo prekršajni postupak protiv Admira H. i Centra za obrazovanje odraslih 'Vita plus', odnosno da ih prekršajno kazni za njihov prethodni nezakonit rad.

Na takav način je pokušao ugroziti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu 'Pero' koji se vodi zbog krivičnog djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa 'Zloupotrebom položaja i ovlaštenja' i drugim krivičnim djelima. Ministar obrazovanja USŽ je odbio učiniti takvo što i o svemu obavijestio tužiteljstvo", kazala je Marjanović.

Uhićeni M. T. je bio zastupnik u prošlom sazivu Parlamenta Federacije BiH i član je A-SDA. Ranije su, između ostalog, bili uhićeni zastupnik u Skupštini USŽ i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić (A-SDA) te šef Osjeka za droge u MUP-u USŽ Alaga Čaušević, kao i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić, piše Klix.

Akcija 'Pero' je pokrenuta u studenom 2019. godine kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH uhitili više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo 'Organiziranog kriminala' u vezi s krivičnim djelima 'Zloupotrebe službenog položaja i ovlasti', 'Primanja dara i drugih oblika koristi', 'Porezne utaje' i 'Pranja novca'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.