BEST I BOAT: GPBiH i SIPA u akciji protiv krijumčara, uhićen i granični policajac

BEST I BOAT: GPBiH i SIPA u akciji protiv krijumčara, uhićen i granični policajac
Hercegovina.info

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom srijede su (4.11.) proveli međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva 'Best', usmjerenu na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata.

Tijekom realizacije operativne akcije službenici SIPA-e su izvršili pretrese osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stavri na ukupno osam lokacija u Zvorniku, te lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizirani kriminal', u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. 'Krijumčarenje ljudi' istog zakona.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, odrđena količina oružja, streljiva, novca raznih evidencija, kao i drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Operativna akcija 'Best' predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje su provedene u suradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, a kojim su prikupljeni dokazi da su osumnjičene osobe s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, u periodu od svibnja do listopada 2020. godine organizirale krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada. Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz podršku Policijskog centra Jugoistočne Europe (SELEK) i asistenciju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Istovremeno, službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realizirali su operativnu akciju kodnog naziva 'Boat', tijekom čega su obavleni pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane skupine, počinile kazneno djelo iz članka 249. KZ BiH 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', a u vezi s kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH 'Krijumčarenje ljudi', iz članka 214. KZ BiH 'Krijumčarenje' i iz članka 220. KZ BiH 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja', na način da su organizirano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Provođenjem mjera i radnji, službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu proračunu BiH.

Tijekom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku te novac koji potječe iz obavljanja kaznenog djela. Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog kaznenog djela, tijekom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: "Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. 

Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom", naveo je Galić u sklopu priopćenja iz Ureda za informiranje GP BiH.