AKCIJA LIPA Policajac uhićen zbog krijumčarenja migranata

AKCIJA LIPA Policajac uhićen zbog krijumčarenja migranata

U nastavku operativne akcije kodnog naziva 'Lipa', policijski službenici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, postupajući pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Bihaća, slobode su lišili jednu osumnjičeni osobu, policijskog službenika MUP-a Unsko - sanske županije (USŽ).

Uhićen je zbog postojanja osnova da je počinio kazneno djelo 'Organizirani kriminal' iz članka 250. stavka (2) KZ BiH u vezi s kaznenim djelom 'Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata' iz članka 189a. KZ BiH stavka (1), kaznenim djelom 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz članka 383. KZ Federacije BiH.

U tijeku navedenih aktivnosti, policijski službenici Središnjeg istražnog ureda GPBiH će izvršiti pretres osumnjičenog i prostorija koje koristi, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, nakon čega će osumnjičeni biti proveden u službene prostorije Granične policije BiH, a zatim dalje predan postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju, navedeno je iz Ureda za informiranje Granične policije BiH.

U nastavku istrage u operaciji kodnog naziva 'Lipa' u okviru koje se više od 20 osoba sumnjiči za organizirani kriminal, krijumčarenje ilegalnih migranata, nedozvoljen promet oružja i eksploziva i pranje novca, na području Bihaća, lišen je slobode policijski djelatnik MUP-a USŽ, a lišenje slobode realizirali su policijski djelatnici Granične policije BiH.

Osumnjičeni policijski djelatnik, tereti se za kaznena djela počinjena koruptivnim ponašanjem i zlouporabom službenih ovlasti i informacija.​ Istraga u predmetu 'Lipa', intenzivno se nastavlja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.