AKCIJA FENIX Uhićena jedna osoba, policija oduzela drogu, oružje i novac

marihuana
MUP ŽS

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Županije Sarajevo realizirali su operativnu akciju 'Fenix' s ciljem dokumentiranja i rasvjetljavanja kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, policijski službenici su na području općine Novo Sarajevo izvršili pretres više stambenih objekata, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto:

- materija bijele boje koja svojim karakteristikama asocira na opojnu drogu amfetamin sulfat – speed, ukupne mase cca osam kilograma; više PVC pakovanja sa suhom zeljastom materijom koja svojim karakteristikama asocira na opojnu drogu marihuanu, ukupne mase četiri kilograma; dva kompletna „indoor“ laboratorija za ilegalnu proizvodnju opojne droge marihuana, s ukupno 102 stabljike biljne vrste cannabis (cca 11 kilograma); jedna PVC kesa s bijelom materijom koja asocira na opojnu drogu kokain, cca 200 grama; dvije puške; dva optička nišana; jedan pištolj; 43 komada municije; određena količina gotovog novca u EUR i BAM valuti; profesionalni alat za „češljanje“ brava; drugi alati i predmeti od interesa za postupak.

Uhićen je 39-godišnji muškarac E. DŽ. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i kazneno djelo iz člana 74. ZONDINOM-a Županije Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Županije Sarajevo nastavljaju daljnji rad.

Ova akcija se dovodi u vezu i sa sinoćnjim policijskim aktivnostima na području Sarajevo towera.