ČOVIĆ I DODIK USUGLAŠENI "Treba osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i domovima naroda"

Čović - Dodik
Čović - Dodik
FENA

Nakon sastanka Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Istočnom Sarajevu, lider SNSD-a Milorad Dodik je naznačio visok stupanj suglasnosti u vezi s izbornom reformom u BiH.

"Treba privesti kraju i priču oko izborne reforme i mi ovdje imamo visok stupanj suglasnosti o tome. Da osnova za bilo kakvo modeliranje političkog, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo uvesti, već želimo afirmirati nešto što je u naravi same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kojoj razini i prava, naravno, na legitiman izbor. To je nešto o čemu smo se mi već duže vrijeme usuglasili i ja ne razumijem zašto u Federaciji BiH već deset godina se ne prihvaća bazičan odnos i sustav i mogu razmišljati da se radi o narastajućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji projicira da se drugi stave u nezadovoljavajući i nezahvalan položaj. U ovom slučaju, hrvatskog, i u nekim drugim odlukama, srpskog naroda", rekao je Dodik.

"Lider SNSD-a također je ustvrdio da razgovori nimalo nisu bili u smjeru degradiranja Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate", piše Fena.

Kaže da je besmisleno razmišljati u smjeru da će netko nekoga prevariti, što on, kako je dodao, ne želi ni za jedan narod.

"Ukoliko se zaista ne riješi problem vezano za kompletan sektor izbora, a to znači Središnje izborno povjerenstvo koje je izabrano potpuno netransparentno i nelegitimno, apsolutno se ulazi u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih kroz konflikt na svakom pitanju. Legitimno predstavljanje je pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike i apsolutno polazna i završna točka bilo kakvog pitanja kroz izborni proces", naglasio je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka kazao da mu je bilo veoma bitno čuti Dodikov stav o izmjenama izbornog zakonodavstva i da su pregovori način za nadilaženje trenutne krize u BiH, najizrazitije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Naš zajednički stav je da jednostavno moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa - u  Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda. I vjerujem da oko toga imamo zajednički stav kojeg smo iznijeli predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Čović.

"Oko toga u kojoj mjeri idemo i razgovaramo, dominantno o izmjenama Izbornog zakona u Federaciji BiH i kako osigurati izbor dva člana Predsjedništva - hrvatskog i bošnjačkog tako da u domu naroda FBiH budu legitimno izabrani, a ne da netko u ime nas bira. Jer tamo je potpuno drugačiji sustav nego u RS", kazao je također lider HDZ-a.