CIJENE VEĆE, KVALITETA LOŠIJA Pojavio se novi trend kojim kompanije varaju potrošače

trgovina kolica kupovina
Unsplash

Visoki troškovi energije, sirovina, plaćanja zaposlenika, prekinuti lanci snabdijevanja - potrošači primjećuju da kompanije te troškove prebacuju na njihova leđa, posebno u supermarketima i na benzinskim crpkama. Ali u mnogim slučajevima nisu porasle samo cijene: ​​pakiranja su također često manja.

Savjetovalište za potrošače u Hamburgu proglasilo je tako margarin Rama proizvođača Upfield "Prijevarom 2022. godine". Naime, njegov je sadržaj s 500 smanjen na 400 grama dok je cijena od 2,19 eura ostala ista, čime je margarin poskupio za 25 posto. Taj fenomen je sada poznat kao "skupljena inflacija", prema njemačkom Shrinkflation, kako piše Deutsche Welle.

Skimpflacija

Pojavio se pritom i novi trend pod nazivom "skimpflacija", od engleske riječi koja znači štedjeti, a izraz je skovao američki TV kanal NPR 2021. godine. "Fenomen se širi i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj", rekla je za ARD Sabine Hübner, stručnjakinja za kvalitetu u sektoru uslužnih djelatnosti.

Proizvođači pomfrita su tako zamijenili suncokretovo ulje palminim jer suncokretovo ulje nije više bilo dostupno nakon početka rata u Ukrajini. "Ono što je bilo zamišljeno kao mjera u slučaju nužde sada je dijelom postala etablirana pojava", dodala je Hübner jer samo se jedan od proizvođača vratio kvalitetnijem proizvodu nakon što je ulje ponovno postalo dostupno.

Lošija kvaliteta i viša cijena čokolade

Pritom neki proizvođači na pakiranjima nisu naveli promjene sastojaka, a razlog je što su tvrtke dobile izvanrednu dozvolu. Zbog toga su morali samo navesti napomenu da primjerice sadrži palmino, umjesto suncokretovog ulja, ali u polju predviđenom za upisivanje roka trajanja.

Centar za savjetovanje potrošača u Hamburgu izvjestio je o lošijoj kvaliteti i višoj cijeni čokolade koja se prodaje u lancu Aldi, a u kojoj je smanjen udio marcipana, odnosno pistacija i nugata dok je njihova cijena sada viša. Osim što se odnosi na hranu, izraz se koristi i za slabiju kvalitetu usluga

To znači dugo čekanje na telefonskim linijama za podršku potrošačima, redove na aerodromima zbog manjka zaposlenih, aviokompanije koje dozvoljavaju unošenje sve manje ručne prtljage dok cijene karata rastu. "To znači da kupci dobivaju manje usluga, a istovremeno zaposlenici često moraju raditi više", dodala je Hübner.

Prednost digitalizacije

Usprkos tome, potrebna je transparentnost i iskrenost, savjetuje Hübner. Ipak, mnogi više ne žele plaćati previsoke cijene ili to nisu u mogućnosti pa se kao rezultat, lojalnost robnoj marki smanjuje.

Ipak, Hübner ističe prednost digitalizacije. "Zahvaljujući društvenim mrežama, kupci sada imaju više moći koju treba iskoristiti", istaknula je.