CHARLES MICHEL U SARAJEVU "Vrijeme je za novi zamah EU, htio sam iz prve ruke čuti vaše zabrinutosti u BiH"

Charles Michel, Europsko vijeće
Klix

Predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel boravi u Sarajevu. On je u zgradi Predsjedništva BiH održao sastanak s članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. 

Nakon sastanka obratio prisutnima 

"Prije svega bi se želio zahvaliti Predsjedništvu BiH na dobrodošlici u Sarajevu, zadovoljstvo mi je da sam tu. Važno mi je da sam danas u posjeti BiH kako bih iznova potvrdio naše opredjeljenje EU putu BiH. I dozvolite da ponovim ono što zaista jesam rekao na Bledu prije koji mjesec, ja sam istinski uvjeren da zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba zapadni Balkan. Vrijeme je za jedan novi zamah u smislu EU integracija", rekao je na početku svog obraćanja, prenosi Avaz.

Najavio sastanak u lipnju.

U tijeku svog obraćanja, Michel je najavio sastanak EU lidera sa svim zemljama zapadnog Balkana. 

"Istu tu poruku sam upravo podijelio i s članovima Predsjedništva BiH. Moram reći da u lipnju imamo predstojeći sastanak lidera 27 zemalja članica s liderima svih zemalja zapadnog Balkan. Želja nam je da produbimo suradnju, da ojačamo naš dijalog, i ja sam u svjetlu i tog predstojećeg sastanka danas u BiH. Želio sam iz prve ruke čuti vaše zabrinutosti, da razumijem vaše prioritete, da čujem na koji način mi kao EU vam možemo pružiti podršku", istaknuo je Michel. 

Predsjednik Europskog vijeća osvrnuo se i na agresiju Rusije na Ukrajinu. 

"Ali evo, dok se mi ovdje obraćamo, Rusija vrši napad na ukrajinski narod, a '90-ih BiH je na svojoj koži iskusila užasne i stravične posljedice rata. Znate iz te perspektive koliko je važna naša podrška. Koliko je važno da zajednički djelujemo i time se šalje jasna poruka odvraćanja i obeshrabrivanja ovakvih aktivnosti. Međutim, posljedice rata osjetimo svi podjednako na europskom kontinentu, bilo da je riječ o opskrbljivanju energentima ili cijenama. Izazovi s kojima se suočavamo zahtijevaju novi način promišljanja, novi način rada, moramo imati jedan novi zamah za reforme.

Novi osjećaj hitnosti

Michel se osvrnuo i na samit u Solunu koji je održan prije 20 godina, te da danas postoji novi osjećaj hitnosti.

"Evo prije nekih gotovo 20 godina, na samitu u Solunu izneseno je čvrsto opredjeljenje EU budućnosti za cijeli regiju, a danas evo imamo jedan novi osjećaj hitnosti i uistinu želimo podržati naše partnere i prijatelje sa zapadnog Balkana na njihovom EU putu. Zapravo, cilj nam je da osmislimo proces pristupanja na jedan novi način. Novi način koji će donijeti konkretne ekonomske, socijalne i druge benefite u tijeku procesa pregovaranja. Jednu novu dinamiku, proširenja. A tu novu dinamiku proširenja treba pratiti snažnije zagovaranje reformi u svim zemljama regije. I evo moram vrlo jasno reći. Mi smo išli s prijedlogom da u lipnju u okviru Vijeća razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, geopolitičkog formata ili platforme koji, kao što je rečeno vrlo jasno neće ni na koji način zamijeniti proces EU integracija", rekao je. 

Zajednička budućnost

Kako ističe, BiH je jedan od najviših prioriteta EU.

"Štoviše, mi želimo ubrzati političku integraciju kroz zapravo trenutno rješavanje nekih hitnih izazova i problema, umjesto da se čeka neka tamo odluka koja se treba donijeti u kontekstu procesa pridruživanju. Dame i gospodo, zapadni Balkan, BiH, su jedan od najviših prioriteta za Europsku uniju i ja zaista vjerujem u budućnost, vašu europsku budućnost, kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje".

"Mi smo također svjesni da je potrebno ukloniti prepreke na ovom europskom putu. Vrlo jasno je taj put zacrtan. Zacrtan je u 14 ključnih prioriteta. nadam se evo da ćemo vidjeti i djelovanje po politički, ekonomskim i socijalnim reformama i svim drugim oblastima. Vrlo je važno da politički lideri se angažiraju u dijalogu, uspostavljanje povjerenja i dijaloga je apsolutno ključno. Mi smo razgovarali također i na temu kako možemo pomoći EU perspektivi BiH, napredak po reformama koči napredak na EU putu. Rat koji je u tijeku je ugrozio opskrbljivanje energentima na europskom kontinentu. Mi naravno pružamo i naše privatnom sektoru i građanima podršku zbog povećanja cijena. Pružat ćemo podršku i BiH.

Hvala još jednom na dobrodošlici, kao što ste rekli, ovo je prvi put i to se ne zaboravlja da smo evo imali priliku da razgovaramo zajedno o našoj zajedničkoj budućnosti - zaključio je Mišel.