ČAPLJINSKI UGOSTITELJI NA TREBIŽATU Imali smo jako dobru sezonu, planira se napraviti agro-turistička zona

 Trebižat
Facebook

Pandemija koronavirusa bez posla je ove sezone ostavila brojne ugostitelje, hotelijere i turističke radnike. Zbog zatvaranja granica Hercegovina je ostala bez inozemnih gostiju. Najviše su njihov nedostatak osjetili u Mostaru i Međugorju, ali i u svim okolnim mjestima koja su poslom navezana na njih.

No, nekima je pandemija donijela upravo suprotno. Razgovarali smo s ugostiteljima koji svoje objekte imaju na rijeci Trebižat.

Marija Dedić menadžerica "Žoga beach bara" iz Čapljine kaže nam kako su prezadovoljni ovom sezonom. 

"S obzirom na cijelu situaciju s koronom, ekonomsko stanje, da nije bilo inozemnih turista u Hercegovinu, mogu reći da smo jako dobro prošli. Kod nas je sve na otvorenom i nismo imali velikih zabrana i ograničenja od strane nadležnih. Poštivali smo one osnovne mjere razmaka između stolova i distance."

Kaže Dedić kako je iznenađena otkuda su sve gosti dolazili.

 Trebižat

"Imali smo veliki broj gostiju iz Bosne, Banja Luke, Mostara i drugih krajeva BiH, to mi je zaista bio pozitivan šok. Naravno, bilo je i lokalnih ljudi, no, Bosna je prednjačila", ističe Dedić te dodaje.

"Ova situacija s pandemijom donijela je to da više cijenimo prirode ljepote koje nas okružuju. Osobno sam počela primjećivati lokalitete koje do sada nisam. Mogu reći da je zaista šteta što moramo ići na odmore van Hercegovine kada kod nas ima toliko toga lijepoga."

Ljeto u ovom objektu još nije završeno.

"Mi ćemo raditi do kada nam vrijeme to bude dozvoljavalo. Dok ima sunca i lijepog vremena zašto ne uživati na rijeci"; rekla je Marija Dedić za hercegovina.info.

Stanko Zlopaša koji već dugo godina organizira safari-canoe na Trebižatu kaže kako je sve ispalo bolje nego se očekivalo.

 Trebižat

"Mi jako puno radimo sa stranim gostima koji nam se najavljuju i svoje ture zakazuju putem interneta. Ove godine njih nije bilo. U proljeće smo stoga mislili kako od sezone neće biti ništa. No, zato su blagodati Trebižata počeli koristiti naši ljudi."

Najave idu i dalje.

"Još uvijek ljudi zovu i traže ture. Mislim da će nas i u rujnu pratiti lijepo vrijeme i da ćemo ga svi što bolje iskoristiti. Ponavljam, svi smo očekivali puno gore, a na kraju je hvala Bogu sezona ispala sasvim solidna", rekao nam je Zlopaša.

U razgovoru s još nekim lokalnim ugostiteljima, doznali smo kako je promet "kroz polje" do Trebižata porastao do 50 posto. Jako puno se ulagalo u marketing i promidžbu i to je donijelo znatno povećan broj gostiju.

 Trebižat

Jednako tako, rekli su nam kako se preko zime u planu ima osnovati udruga svih vinara i poljoprivrednika, i ugostitelja koji imaju objekte na Trebižatu, preko koje bi se napravila agro-turistička zona. Ljudima bi se nudili domaći proizvodi u ugostiteljskim objektima, ali i štandovima koji bi bili uz rijeku. Napravio bi se i regulacijski plan kako i što se treba raditi te pod kojim uvjetima. 

Pozitivna priča iz čapljinskog dijela Trebižata. Hercegovci kao Hercegovci i kada se čini da je sve krenulo naopako i da posla nema, oni su vrijedni, marljivi i stvari okrenu na pozitivno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.