BUNDESTAG Zatražene sankcije za Republiku Srpsku, izbora u BiH mora biti

BUNDESTAG Zatražene sankcije za Republiku Srpsku, izbora u BiH mora biti
Reuters

Anna Luhrmann, njemačka državna tajnica zadužena za Europu, tijekom rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, istaknula je kako je Njemačka "šokirana brutalnošću napada Rusije, nevini građani su ubijeni u pokušaju da pobjegnu i to nas podsjeća na genocid u Srebrenici".

Luhrmann je na početku svoga izlaganja kazala kako se danas u Bundestagu “podsjećamo početka rata u BiH”.

“Daytonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak. Umjesto aktivnog bavljenja poviješću i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje”, navela je ova njemačka državna tajnica, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je entitet Republika Srpska poduzeo konkretne korake koje vode ka odvajanju od države Bosne i Hercegovine i da to predstavlja napad na jedinstvenu državu BiH, napad na mir i sigurnost, napad na cijelu Europu.

“To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni smjer, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji ( EUFOR)”, poručila je Luhrmann.

“Zapadni Balkan težište rada nove vlade”

Luhrmann je zaključila kako je važno da “pokažemo prisustvo na mjestu događaja i da damo podršku Christianu Schmidtu”, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

“Reformi proces je vrlo spor. Jasno je da bez reforme neće biti ni kandidatskog statusa za EU. Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji. Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti. Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u listopadu. Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje”,ocijenila je ona.

Na kraju svoga obraćanja u Bundestagu, Anna Luhrmann je kazala da “današnje prisjećanje na rat nas podsjeća na dug put koji je zemlja prošla tijekom zadnjih trideset godina u pravcu EU”.

“Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu, a savezna vlada će podržati BiH i njeno građanstvo na tom putu”, zaključila je njemačka državna tajnica zadužena za Europu.

Snažne osude postupaka NSRS

Ministrica za ekonomsku suradnju i razvoj Svenja Schulze zatražila je od Europske komisije da uvedu sankcije i obustave pomoć Republici Srpskoj. U tom trenutku u sali odjeknuo je aplauz.

Peter Beyer iz CDU-a je tijekom rasprave o BiH podsjetio kako postoje nastojanja RS da se odvoji.

“Dodik ima podršku Kremlja. Izjave ruskog ambasadora u BiH o NATO perspektivi su prijeteće”, naveo je Beyer.

Podsjećamo, ranije je Michael Roth, zastupnik SPD-a, iznio ozbiljna upozorenja kako bi se rat mogao proširiti i na područje Zapadnog Balkana.

“Ako Rusija ovaj grozni rat dobije, onda prijete dodatni, novi vojni konflikti, u Gruziji, Moldaviji, a proširit će se sve do Zapadnog Balkana gdje u ovim trenucima svjedočimo težnjama ka secesionizmu u Bosni i Hercegovini, a koju aktivno, potpuno nemoralno i potpuno hladnokrvno i brutalno podržava Putin”, poručio je Roth.