BROJKE NE LAŽU U preko 550 javnih poduzeća zaposleno je preko 80 tisuća osoba

javna poduzeća, Bosna i Hercegovina, CCI

Centri civilnih incijativa (CCI) su otvorili za javnost interaktivnu mapu svih javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini koja će građanima i građankama olakšati pretragu i pristup informacijama o poslovanju javnih poduzeća.

U preko 550 javnih poduzeća radi više od 80.000 zaposlenih. Prihodi javnih poduzeća iznose više od 6,7 milijardi KM godišnje, a ukupne obaveze premašuju 9,3 milijarde KM. Međutim, iako se radi o izuzetno značajnom dijelu javnog sektora u BiH, mnoga javna poduzeća nemaju javno dostupne podatke o svom poslovanju, čime se dugi niz godina krši i Zakon o javnim preduzećima, a građani istovremeno nemaju uvida u trošenje javnih sredstava i rad javnih poduzeća. Dodatno, ne postoji dovoljno dobra struktura koja bi uspjela prikazati ovaj sektor, kao i kontrolne jedinice koje bi kvaliteno provodile nadzor na ovim sektorom. U BiH ne postoji ni centralizirani registar javnih poduzeća, a postojeći registri koji su uspostavljeni na entitetskim razinama imaju značajne nedostatke, koji se prije svega ogledaju u neredovnom ažuriranju istih, te u nedovoljnim informacijama o detaljima rada javnih poduzeća, kao i na neobuhvaćanju svih javnih poduzeća. Ovo je samo jedna od posljedica manjka kontrole nad poslovanjem javnih poduzeća i nedostatka odgovornosti u upravljanju javnim poduzećima.

Centri civilnih inicijativa su zbog toga kreirali jedinstveni registar svih javnih poduzeća u BiH i široku bazu podataka o poslovanju javnih poduzeća, čijom je kombinacijom uspostavljena interaktivna mapa svih javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini koju će građani i građanke, kao i predstavnici medija i istraživači, moći pretraživati na veoma jednostavan način, koristiti je kao alat i vrlo brzo doći do informacija o poslovanju javnih poduzeća. Interaktivna mapa je zapravo kreirana jer ne postoji sličan registar javnih poduzeća putem kojeg bi javnost imala uvida koliko ima javnih poduzeća i kako ona posluju, a što je i jedan od preduvjeta za praćenje njihovog rada.

Osnovni pokazatelji koji su građanima dostupni na interaktivnoj mapi za svako poduzeće pojedinačno su podaci o statusu određenog javnog poduzeća, odnosno je li ono aktivno, u stečaju ili privatizirano; podaci o vlasništvu poduzeća, odnosno razini vlasti u čijoj je nadležnosti, podaci o broju uposlenih i podaci o prihodima za 2019. godinu i 2020. godinu. Interaktivnu mapu građani i građanke mogu filtirati, i na taj način pretraživati ona javna poduzeća koja su u nadležnosti razina koji ih zanima, dakle, državni, entitetski, županijski ili gradski, odnosno općinski. CCI će u narednom razdoblju kontinuirano popunjavati mapu javnih poduzeća s ciljem da javnosti bude dostupno što više podataka o poslovanju javnih poduzeća.

Interaktivna mapa javnih poduzeća dodatno pruža uvid u bazu podataka u kojoj se mogu pronaći podaci o poslovanju javnih poduzeća u razdoblju od 2010. godine, pa sve do 2020. godine kao što su podaci o dobiti ili gubicima, ukupnim dugovanjima, poslovnim prihodima i poslovnim rashodima, transparentnosti i dostupnosti ključnih dokumenata, kao što su izvještaji o radu s podacima o tome jesu razmatrani i usvojeni ili ne od strane nadležnih institucija i broj zaposlenih osoba u javnim poduzećima.