BLOKADA RAČUNA Tvrtka iz BiH povoljno dobila zemljište pa bez posla ostavila 86 radnika

Tvrtka The Welly radnici
prnjavor.info

Radnici tvrtke “The Welly” sa sjedištem u Prnjavoru, koji su ostali bez primanja zbog blokade računa poduzeća, a nakon sudske presude, dobit će pravnu pomoć od općine Prnjavor kako bi ostvarili svoja radna prava. Ovo im je na sastanku ovog tjedna obećao načelnik općine Darko Tomaš.

Radnici ne rade već mjesec dana. Poslani su kući nakon blokade računa tvrtke po sudskoj presudi. Njih 86 tako je ostalo i bez sigurnih primanja. Situacija za radnike je utoliko teža, jer u vrijeme inflacije i visokih cijena, u tvrtki je kruh zarađivalo više članova pojedinih obitelji.

''Tvrtka nam duguje sada već dvije plaće i otpremnine. Neki su radili po pet, petnaest, sedamnaest godina…'', kaže jedan od radnika Emilijan Petrešn, izvijestila je TV K3.

Zbog problema s plaćama i otpremninama, radnicima je pomoć ponudio načelnik općine Prnjavor Darko Tomaš. Sastanak s radnicima, ali i rukovodstvom tvrtke, kaže, organiziran je na inicijativu vijećnika Dražena Mikića. Načelnik im je obećao adekvatnu pravnu pomoć lokalne zajednice, odnosno odvjetnika koji će ih zastupati, a općina će snositi troškove njegovog angažmana.

''Ono što možemo i svakako želimo je da stanemo na stranu ovih ljudi i radnika i omogućimo besplatnu pravnu pomoć koja će im biti na raspolaganju da riješe probleme iz radnog odnosa, a druga vrsta pomoći je, ako bude potrebe, da im posredujemo u zapošljavanju, ako ne bude mogućnosti da nastave radni angažman u okviru ove tvrtke'', rekao je Tomaš, nakon sastanka s radnicima i rukovodstvom tvrtke.

Dodaje da će posao odvjetnika biti i da vidi kako zaštititi interes lokalne zajednice, jer je općinsko zemljište u poslovnoj zoni “Vijaka” tvrtki prodano pod povoljnijim uvjetima od tržišne i općina Prnjavor u Geodetskoj upravi ima zabilješku na tu imovinu.

Podsjećamo, radnici i tvrtka u ovom problemu su se našli nakon sudske presude Vrhovnog suda Republike Srpske i blokade računa, jer sve mašine, oprema, repromaterijal i financijska sredstva izvozno orijentirane tvrtke za proizvodnju obuće ''The Welly'', u vrijednosti od skoro 12 milijuna KM, po toj sudskoj presudi, pripadaju tvrtki ''Vedi Mani''.

Tvrtka ''The Welly'' bavila se proizvodnjom obuće.