BLIŽE SMO EUROPI Europska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH

kandidatski status,Europska unija,BIH
Europa.ba

Europska unija u utorak je na svom tjednom sastanku donijela vrlo važne odluke u pogledu proširenja – preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, te nacrte pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju.

Na sastanku se također razgovaralo o predstojećem usmenom izvješću Vijeću EU-a o napretku Ukrajine i Moldavije u rješavaju otvorenih pitanja identificiranih u izvješću o proširenju iz studenoga prošle godine.

Izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič rekao je na konferenciji za novinare da će Komisija predložiti pregovarački okvir za BiH kada ta zemlja poduzme daljnje korake navedene u izviješću o napretku.

Komisija je u svome Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u 2019. godine rekla da pregovori s tom zemljom trebaju biti otvoreni onda kada dostigne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo, posebice u pogledu kopenhaških političkih kriterija, koji se odnose na stabilnost institucija koje jamče demokraciju i vladavinu prava te izdvojila 14 prioriteta u kojima zemlja treba postići napredak, prenosi Hina.

U prosincu 2022. godine Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata za članstvo, a godinu dana kasnije Europsko vijeće je odlučilo otvoriti pregovore s BiH, “onda kada dosegne potreban stupanj usklađenost s kriterijima za članstva” te je pozvalo Komisiju da najkasnije do ožujka ove godine podnese izvješće o napretku s ciljem otvaranja pristupnih pregovora.

“U svjetlu rezultata postignutih od 2022. Komisija smatra da je Bosna i Hercegovina postigla potrebnu razinu usklađenosti s kriterijima za članstvo. Stoga, Komisija preporučuje Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, kaže se u izvješću Komisije.

Komisija također preporučuje Vijeću da usvoji pregovarački okvir onda kada BiH napravi daljnje korake sukladno Komisijinu izvješću.

Pregovarački okvir je ključni dokument koji sadrži smjernice i načela za vođenje pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Odluke o otvaranju pregovora, o usvajanju pregovaračkog okvira kao i sve dokumente vezane uz pristupne pregovore donose zemlje članice jednoglasno. Očekuje se da će odluku o Bosni i Hercegovini donijeti Vijeće za opće poslove u sljedeći utorak, a potom podržati Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada na samitu 21. i 22. ožujka.

Što se tiče pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju, koje su u prosincu prošle godine dobile zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, Vijeće će sada započeti raspravu o nacrtima tih dokumenta koje je danas objavila Komisija, ali se odluka može očekivati tek nakon izbora za Europski parlament. To je u nekoliko navrata izjavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.