FOTO  BLAGO NAMA Crnogorci nam gase vatru u Hercegovini

Fahrudin Radončić, Zračna luka Mostar, Crna Gora zemlja, BIH, požari, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, izborni zakon, pregovori, Dragan Čović, Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je boravio u Mostaru. Povod njegova dolaska bila su tri air traktora za gašenje požara u Hercegovini, koje je Crna Gora poslala BiH.

Po dolasku u istih u Zračnu luku u Mostaru, krenulo se u gašenje požara u Rami i Konjicu.

Uz ministra Radončića, posade letjelica posjetio je u Mostaru i veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.

"Prvi puta se događa da Crna Gora pomaže Bosni i Hercegovini u jednoj izvanrednoj situaciji po našu zemlju. Mi smo imali sjednicu Vijeća ministara. Kanaderi iz Hrvatske nisu došli. Jučer smo razgovarali s vodstvom Crne Gore i zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima koje ste vidjeli, dobili smo danas izvrsnu asistenciju u gašenju požara gdje naša dva helikoptera OS BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli postići rezultat. Ono što je vrlo važno za stanje na terenu je da se požar gasio oko Konjica na nekoliko vrlo važnih lokacija i da su se spašavale kuće. Ovo je poruka Crne Gore prema BiH ali i cijeloj regiji da su dobrosusjedski odnosi prioritetni i da se Crna Gora naročito nakon ulaska u NATO, koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijeloj regiji. BiH, Vijeće ministara i građani BiH su vrlo zahvali na ovoj gesti Crnoj Gori. Mislim da ćemo ubuduće nastaviti našu vrlo uspješnu suradnju", kazao je Radončić.

Vlada Crne Gore odluku o pomoći BiH izglasala je jutros u 8 sati na izvanrednoj sjednici.

"Vlada Crne Gore jutros je na elektronskoj sjednici u ranim jutarnjim satima donijela odluku da izađe u susret i da pomogne Bosni i Hercegovini u ovoj izvanrednoj situaciji. Poslane su tri letjelice koje su namjenski poslane za gašenje požara. One su danas djelovale na prostoru Jablanice, Konjica i Rame. Ono što mogu sa zadovoljstvom reći kao ambasador Crne Gore jeste da su piloti koji su sudjelovali u akciji svoj zadatak obavili krajnje profesionalno, odgovorno, u vrlo teškim vremenskim uvjetima. Cilj je postignut, Crna Gora je po tko zna koji put pokazala da je prijateljska prema BiH i prema svim državama u regiji. Što se tiče Crne Gore i BiH mislim da bilateralni odnosi naše dvije zemlje trebaju biti primjer svima, kazao je veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.

Na pitanje novinara o tome je li konačno vrijeme da BiH ima svoje kanadere ili letjelice za gašenje požara Radončić je kazao:

"Bosna i Hercegovina ima svoje financijske limite. Mi ćemo morati kao društvo učiti od drugih. Ove specijalne letjelice i nisu tako skupe i one su idealne za BiH. Ne kanaderi, nego ovakve letjelice. Današnja situacija stavlja pred Vladu Federacije, ali i pred cijelu BiH jednu vrstu pozitivnog izazova da se sa regionom natječemo u dobru. Vjerujem da iduću godinu nećemo dočekati ponovno nespremni, ali nakon korone vidjet ćemo što su prioriteti. Ja ću se osobno truditi da to bude prioritet. Trudit ću se da se sankcioniraju oni koji nam svake godine priređuju ove horore" kazao je Radončić."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.