BILO MU JE MALO Prosjak slomio butnu kost muškarcu jer mu je ovaj dao samo 1,40 KM

prosjačenje prosjak

Podgoričaninu K. M. slomljena je butna kost nakon što ga je napao prosjak nezadovoljan što mu je dao "samo" 70 centi (oko 1,40 KM).

Kažu to u Višem državnom tužiteljstvu, na temelju čega je, između ostalog, Viši sud produžio pritvor okrivljenom O. A. i ujedno odbio žalbu njegovog branitelja, pišu Vijesti. 

Rješavajući to pitanje, Apelacijski sud se poziva na detalje optužnice, službene zabilješke podgoričke policije, nalaz i mišljenje vještaka o tjelesnim ozljedama oštećenog...

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni O. A. upotrijebio silu prema oštećenom K. M. kako bi oduzeo tuđu pokretnu stvar u namjeri da si prisvajanjem iste pribavi protupravnu imovinsku korist u iznosu preko 150,00 €, na način da je oštećeni K. M. jer ga je okrivljeni molio, dao 0,70 centi. Nakon toga tražio je da mu da još novca, a kada je oštećeni to odbio, došlo je do verbalne prepirke između njih te je potom okrivljenik fizički napao oštećenika, gurajući ga istim u namjeri da mu oduzme novac", navodi Apelacijski sud.

Navode da je unesrećeni tada pao i zadobio tešku ozljedu – prijelom bedrene kosti:

"Okrivljeni je, dok je oštećeni bio na tlu, tražio novac po džepovima njegovih hlača, u čemu ga je spriječila pojava svjedokinje J.A., kojom prilikom je okrivljeni uspio uzeti novac od oštećenog u iznos od 15,00 €, nakon čega je pobjegao", dodaje se u rješenju.

Odbijajući žalbu branitelja kao neosnovanu, Apelacijski sud obrazložio je da je prvostupanjska odluka Višeg suda u Podgorici donesena bez bitnih povreda odredaba kaznenog postupka...

"Ocjenjujući dokaze iz spisa prvostupanjskog suda, do razine osnovane sumnje, ovaj je sud, kao i prvostupanjski sud, utvrdio da se za okrivljenika O. A. osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo razbojništva... koje mu je djelo stavljeno na teret optužnicom Višeg državnog tužiteljstva u Podgorici", navodi se u odluci Apelacijskog suda.

Suci su naveli da činjenica da je okrivljeni državljanin Kosova, gdje živi njegova obitelj i gdje je proveo najveći dio svog života, ukazuje da je O. A. ima razvijene društvene i rodbinske veze izvan područja Crne Gore i da od njih može tražiti i dobiti pomoć u slučaju bijega i skrivanja:

"Ove činjenice u svojoj ukupnosti opravdavaju produženje pritvora optuženiku O. A. na temelju pritvora iz članka 175. stavak 1. točka 1. ZKP-a, budući da ukazuju na stvarnu i osnovanu bojazan od bijega okrivljenika ukoliko bi se u daljnjem tijeku kaznenog postupka mogao braniti sa slobode", zaključak je.