ŽZH U PROJEKTU VRIJEDNOM 586 000 EURA Grude dobivaju poligon za obuku

ŽZH U PROJEKTU VRIJEDNOM 586 000 EURA Grude dobivaju poligon za obuku

U Herceg Novom je 28.4.2022. godine održana službena prezentacija projekta 'Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica', koji financira Europska unija u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II).

Opći cilj ovog projekta biti će unaprjeđenje sustava prevencije i upravljanja rizicima od katastrofa, kako bi se povećala otpornost na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim nemarom, kako u županiji Zapadnohercegovačkoj (BiH), tako i na području općine Herceg Novi u Crnoj Gori. Povezivanjem individualnih i institucionalnih kapaciteta te razmjenom iskustava, informacija i resursa značajno će se unaprijediti sustav upravljanja rizicima od katastrofa (prevencija, pripravnost i odgovor) na tom području.

Projekt će se provoditi kroz niz aktivnosti: osnivanje radne skupine za provođenje procjene rizika od katastrofa i akcijskog plana, organizacija radionica za zajedničke mjere upravljanja rizicima, organizacija treninga za jačanje kapaciteta hitnih službi, izgradnja poligona za obuku u Grudama (BiH), organizacija promotivne kampanje i akcije vidljivosti, nabava opreme i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirane zajedničke aktivnosti rezultirat će donošenjem zajedničkog akcijskog plana, potpisivanjem memoranduma o suradnji pet lokalnih zajednica na projektnom području, obukama i opremanjem ukupno pet timova za krizne situacije koji će biti opremljeni sa najmanje 94 seta opreme i alata, i sa dva vozila. Također, bit će poboljšana dva protupožarna sustava, i izgrađen i opremljen trening centar. Opsežnom promotivno - informativnom kampanjom bit će obuhvaćeno najmanje 10% lokalne populacije. 

Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 84% bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, Razvojna agencija županije Zapadnohercegovačke – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite županije Zapadnohercegovačke (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora). Provedba je započela u ožujku i trajat će 24 mjeseca, navedeno je iz Civilne zažtite ŽZH.