ŽZH I HNŽ Roditelji ne žele djecu s maskama u školi, a stručnjaci preporučuju nešto drugo

Dijete sa zaštitnom maskom
Ilustracija

U BiH, Županija Zapadnohercegovačka i Hercegovačko - neretvanska županija, kao u većini škola u RH su za djecu koja pohađaju nastavu obvezne maske koje više štete organizmu nego što ga štite!

Školski sat je smanjen na 30 minuta, što je premalo za pripremu knjiga za sat i izlaganje gradiva, a ne eventualno pomaganje od strane nastavnika kod nejasnoća, navodi se na stranici peticija24.com.

Protiv su nošenja maski u školi u bilo kojem obliku i žele da nastavni sat traje 35-40 minuta, navodi se na toj stranici.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je da djeca starija od 12 godina trebaju nositi zaštitne maske u borbi protiv koronavirusa pod istim uvjetima kao i odrasli ljudi. "Djeca od 12 godina i više trebaju nositi masku kada se ne može garantirati distanca od jednog metra i kada je u tom području postoji raširena infekcija", navodi se u zajedničkom dokumentu SZO i UNICEF-a.

Kada je riječ o djeci između šest i 11 godina, ona trebaju nositi maske u zavisnosti od određene situacije i rizika, uključujući intenzitet transmisije u toj oblasti, da li dijete može nositi masku, pristupa maskama i suprevizije odraslih. Od djece uzrasta pet godina i manje ne treba tražiti da nose maske zbog sigurnosti i interesa djeteta.

Ravnatelj KBC-a Split, pedijatar Julije Meštrović je za N1 odgovarao na pitanja gledatelja i čitatelja o korona virusu. Jedno od pitanja bilo je: "Smiju li djeca šetati bez maske?"

"Za djecu vrijede ista pravila kao i za odrasle. Treba držati razmak od dva metra. Najvažnije je, ako su djeca vani, sačuvati taj fizički odmak. Ako su izložena u zatvorenom prostoru, dobro je da imaju masku. Najbolje je da djeca ne budu izložena takvim prostorima", rekao je on.