Zvonko Jurišić: Nismo imali legitimitet hrvatskog naroda za ulazak u vlast. Budimir nikada neće biti predsjednik HSP-a

...sukob dviju struja koje predvode predsjednik stranke Zvonko Jurišić, odnosno dopredsjednik Živko Budimir koji je i predsjednik FBiH. Za Večernji list Jurišić najavljuje skori rasplet u ovoj stranci bez većih potresa upravo zbog dobrih rezultata na izborima.

Kako ste zadovoljni rezultatima vaše stranke?

Ja sam zadovoljan, ne samo ja nego najveći dio vodstva i članova HSP-a BiH.

Što se događa u HSP-u BiH?

Još od sabora stranke imamo problem što gospodin Živko Budimir nije izabran za predsjednika Glavnog stana HSP-a. On se nije mogao s tim pomiriti i krenuo je u neki svoj obračun sa strankom. Brojne stvari koje je radio kao predsjednik FBiH, gospodin Budimir je radio na svoju ruku kao što su dva susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. On jest predsjednik FBiH, ali je i dopredsjednik HSP-a te ga na poziciju u Federaciji nije donijela roda. On je u svojim posljednjim stajalištima vrlo izričit da ja moram odstupiti s pozicije predsjednika ili će on napustiti HSP BiH, vjerojatno zbog te jedne crte dočasnika JNA koja mu se duboko urezala.

Hoćete li ga poslušati?

Ne pada mi na pamet odstupiti, a Živko Budimir nikada neće biti predsjednik HSP-a BiH.

Govorite o jednakosti Hrvata, no je u tome smisli pogriješili kada ste ušli u federalnu vlast, imajući na umu da niste dobili legitimitet Hrvata?

Jasno je da tada na izborima nismo dobili legitimitet hrvatskog naroda. Mi smo bili spremni na suradnju je rsmo na tim izborima nastupili s HDZ-om 19990. HDZ BiH je međutim tada tražio 100 posto za sebe. Sada nakon općinskih izbora trebamo normalizirati odnose i raditi zajednički na popravljanju pozicije Hrvata.