ŽUTI METEOALARM ZA HERCEGOVINU Budite spremni na olujno nevrijeme koje nam se približava

Tomislavgrad
Tomo Soldo

Pred kraj dana i večeras val lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana, piše BH Meteo

U Bosni i Hercegovini od jutros prevladava pretežno oblačno vrijeme, dok u Krajini kiša pada od ranih jutarnjih sati.

BH Meteo javlja kako će u narednim satima kiša stići i u ostale dijelove BiH. Ističu kako je moguće i lokalno nevrijeme sa većom količinom oborina u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"U većem dijelu Krajine kiša od jutros neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kisu i pljuskove sa grmljavinom".

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padalina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Pred kraj dana i večeras val lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana.

Eventualno krajnji jug Hercegovine se možda provuče bez nekih većih padalina.

U noći na petak (14.06.) postupno slabljenje i prestanak padalina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tijekom dana, piše BH Meteo.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da je upaljen žuti meteoalarm za područja Mostara, Sarajeva, Tuzle, Livna, Banje Luke, Višegrada, Trebinja, Foče i Prijedora.

"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće, navode iz FHMZ-a.