ZRAČNA LUKA MOSTAR TRAŽI NOVO RUKUVODSTVO Natječaj raspisan reda radi ili Grad stvarno očekuje/želi svježu krv?

Zračna luka Mostar Aerodrom
hercegovina.info

Zračna luka Mostar koja godinama posluje negativno unatoč ogromnim financijskim sredstvima koja joj pristižu iz proračuna sa svih razinau BiH, kreće novim smjerom poslovanja i traži novo rukovodstvo na javnom natječaju za mandatno razdoblje od naredne četiri godine.

Kako je navedeno u natječaju koji je raspisan 23. ožujka ove godine te ostaje otvoren 15 dana od dana raspisivanja, traže direktora društva tog javnog poduzeća i izvršnog direktora za razvoj na mandatno razdoblje od naredne četiri godine, piše Klix.

Prijave u tijeku

Prema navedenim općim uvjetima podnositelji prijava za člana Uprave društva moraju biti stariji od 18 godina i državljani BiH, koji nisu kažnjavani, a uz ostale uvjete je potrebna i visoka stručna sprema, te najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima u civilnom zrakoplovstvu.

Zračna luka Mostar je najavila i pokretanje letova između Mostara i Zagreba u svibnju ove godine, a zračni promet će oživjeti aviokompanija Croatia Airlines koja se jedina javila na natječaj tog javnog poduzeća.

Zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba pokreće se uz subvenciju Grada Mostara od milijun KM, te se očekuje da će letovi započeti 3. svibnja i biti organizirani tri puta tjedno, srijedom, četvrtkom i nedjeljom, kako bi se najveći hercegovački grad na taj način konačno povezao s međunarodnom mrežom zračnog prometa.

Kako bi se putnici mogli povezati s drugim europskim letovima te kompanije, letovi će iz Zagreba polaziti četvrtkom i nedjeljom u 23 sata s povratnom linijom sljedećeg jutra, a uskoro će očekuju i karte u prodaji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je prilikom donošenja odluke Gradskog vijeća Grada Mostara o izdvajanju milijun KM iz gradske kase u svrhu subvencioniranje uspostave te aviolinije, kazao kako to ne znači da grad odustaje od dovođenja niskobudžetnih aviokompanija.

U više navrata je isticao kako se intenzivno radi na uspostavi aviolinija iz Mostara prema mnogim svjetskim destinacijama i da je oživljavanje Aerodroma Mostar od strateškog interesa za razvoj čitave Hercegovine.

Međutim, unatoč najavama, letovi su ostajali na obećanjima, a Zračna luka Mostar rekorder lošeg poslovanja.

Loše poslovanje

Mostarska zračna luka imala je svega 1.942 putnika u 2021. godini, te samo pet putnika u prvom mjesecu 2023. godine. Vlada FBiH nedavno je Zračnoj luci Mostar dodijelila milijun i 300.000 KM sredstava za plaće zaposlenika i uredski materijal.

Posljednji let Croatia Airlinesa koji je povezivao Zagreb i Mostar bio je pred početak pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine.

Zbog, svega navedenog, je postao meta kritika u ekonomskim statistikama, a pojedini gradski vijećnici su u više navrata tražili detaljne izvještaje o poslovanju Zračne luke Mostar, ali i smjenu menadžmenta.

Sudeći prema svemu, Grad Mostar je opredijeljen, da Zračna luka Mostar potpuno promjeni smjer poslovanja i počne doprinositi, koristeći benefite kojim je podareno mostarsko tlo za kompletan ekonomski razvoj južnog djela naše zemlje, a koliko će uspjeti, pokazat će vrijeme koje dolazi.