Znanstvenik podržao borbu protiv mHE i za spas rijeka u BiH

Znanstvenik podržao borbu protiv mHE i za spas rijeka u BiH

Znanstvenik i rukovoditelj studija pri National Geographic (DC) i Discovery Channel (New York), te direktor regionalnog Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA Andrej Gajić, podržao je borbu za rijeke BiH i naglasio da sva naša vodena blaga moramo prvenstveno zaštititi, te racionalno koristiti u skladu sa načelima održivog upravljanja. 

Zajedno sa aktivistima Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT  posjetio je rijeku Ugar i pružio podršku neformalnoj grupi 'Dižimo glas za naše rijeke' i Sportskom ribolovnom društvu Travnik u borbi za zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Ugar i drugim rijekama na području Općine Travnik.

Trenutno se provodi građanska inicijativa za brisanje planiranih MHE koje se nisu počele graditi, a aktivisti i Gajić pozivaju građane i građanke da se uključe u građansku inicijativu i zaustave dalje uništenje Ugra i drugih rijeka na području Travnika!

Znanstvenik Gajić je tijekom svoje posjete rijeci Ugar sa znanstvenog stanovišta govorio o utjecaju zagađenja na ekosisteme, razvoju bolesti, ali i o dugoročnoj zaštiti vrsta i staništa.

"Iako u znanstvenoj zajednici reputaciju grade projekti, publikacije i broj citata – to je ustvari nebitno ako mi ne ostvarimo opipljive rezultate. Aktivisti, koji su svojim zalaganjem uspjeli spasiti autohtona staništa i vrste, su u biti bolji znanstvenici od većine nas jer su zaštitili ono na šta mi pokušavamo ukazati kroz silne publikacije. Svojom borbom dali su smisao našim znanstvenim radovima", kazao je Gajić tijekom svog obraćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivista Indir Melić i predsjednik Sportskog ribolovnog društva Travnik je izrazio zahvalnost na podršci struke. "Danas smo jako sretni i ohrabruje nas činjenica da pored nas aktivista, svoje stručno mišljenje o uništavanju kompletnog eko sistema na našim rijekama daju i poznati stručnjaci, prije nekoliko dana profesor Muriz Spahić, a evo danas i uvaženi znanstvenik Andrej Gajić. 

Ovakve posjete nam daju znak da smo na pravom putu. Voda je izvor života i uništenje naših rijeka uzrokovano gradnjom malih hidrocentrala mora prestati kako bi u blagodatima rijeka uživale i naredne generacije. Pozivam vijećnike Općinskog vijeća Travnik da podrže našu inicijativu i da glasuju za zabranu gradnje malih hidrocentrala čija izgradnja nije počela jer su to isto uradili vijećnici Općinskih vijeća Kreševa, Kiseljaka, Fojnice, Viteza, Novog Travnika i Jajca".

U Travniku se trenutno provodi građanska inicijativa za brisanje planiranih malih hidrocentrala za koje postoje koncesije, ali koje još uvijek nisu izgrađene. Peticiju je do sada potpisalo preko 2000 građana Općine Travnik, a aktivisti obilaze sve dijelove Općine Travnik kako bi svi stanovnici bili u prilici da daju svoje negativno mišljenje u vezi planirane gradnje malih hidroelektrana. Zaustavimo ekocid i trpanje rijeka u cijevi, poruka je lokalnih aktivista – uz poziv građanima da se pridruže.

Podsjećamo da su na rijeci Ugar i njenoj pritoci Ilomska na svega 12 kilometara izgrađene četiri male hidroelektrane, grade se još dvije, a planirana je izgradnja još jedne male i tri velike hidrocentrale. Naime u rujnu prošle godine investitori su iskoristili razdoblje kada su građani i građanke bili zatvoreni zbog pandemije, te su strojevima ušli u korito rijeke i započeli izgradnju male hidroelektrane. Na ovim slučajevima utvrđene su mnoge pravne nepravilnosti te su pokrenuti i sudski sporovi, navodi se u priopćenju ACT-a.