VIDEO  Biolog iz BiH pronašao jednu od najrjeđih riba u Jadranskom moru

Andrej Gajić
Facebook

Biolog i istraživač iz Bosne i Hercegovine, Andrej Gajić, na društvenim mrežama objavio je kako je sa suradnicima pronašao jednu od najrjeđih i najugroženijih vrsta riba naših mora, leptirastu ražu.

Naglasio je kako ona u ovom stoljeću nije bilježena u Jadranskom moru.

''Dragi prijatelji, posebno je zadovoljstvo podijeliti s vama jedno od najvećih otkrića u karijeri publicirano u prestižnom Journal of Fish Biology! Tijekom svojih sistematskih istraživanja u Valoni, u suradnji s lokalnim ribolovcima, otkrili smo jednu od najrjeđih i najugroženijih vrsta naših mora – leptiricu (Gymnura altavela), koja u ovom stoljeću nije bilježena u Jadranskom moru. Pored toga, nalaz predstavlja i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu. Iznenađujuće, jedinka je bila veća od prethodno opisanih, nosila je najveći broj fetusa i pronađena je na dosta većoj dubini od one koja se smatrala maksimalnom za vrstu'', naveo je Gajić.

Naglasio je kako je jedinka, nažalost, već bila mrtva po izvlačenju mreže.

''Naš palpacijski pregled ukazao je na kasni graviditet. Fetuse sam kirurški odstranio iz oba uterusa, nakon čega smo ih pažljivo prenijeli na improviziranu in-vitro inkubaciju i praćenje. Tijekom inkubacije, fetuse smo hranili ručno, i to putem cjevčice. Jedinke smo docnije pregledali patomorfološki, histopatološki, imunološki, radiološki i mikrobiološki - što predstavlja najopsežniji pregled do sad u regiji i predmet je drugog rada koji prati ovaj publicirani. Pored nalaza u proteklih 12 mjeseci imali smo još pet novih susreta s adultnim jedinkama na tri lokacije duž istočnog Jadrana'', istaknuo je Gajić.